Deutschlandticket

Jedinstvena karta za gradski prevoz za cijelu Njemačku

02.05.2023. 10:05 / Izvor: Agencije
Deutschlandticket

Njemačka je jučer predstavila novu jedinstvenu kartu za gradski prevoz po paušalnoj cijeni koja važi za cijelu zemlju u iznosu od 49 eura.

Njemačka je jučer predstavila novu jedinstvenu kartu za gradski prevoz po paušalnoj cijeni koja važi za cijelu zemlju u iznosu od 49 eura.

Karta "Deutschlandticket" nudi pristup bez limita njemačkom sistemu autobuskog i metro saobraćaja, kao i lokalnim i regionalnim vozovima. Karta jedino ne obuhvata željezničke linije brzog voza na dugim relacijama.

Vlasti se nadaju da će time donijeti izvjesno olakšanje potrošačima u vrijeme rasta inflacije i ohrabriti građane da koriste javni prevoz s ciljem zaštite okoline.

Ministar saobraćaja Volker Wissing rekao je da je ovo najveća reforma javnog transporta u istoriji Njemačke. Udruženje njemačkih transportnih kompanija očekuje da će ovu kartu kupiti oko 16 miliona ljudi, a već je prodato oko 750.000 karata.

I druge zemlje Evrope pokušavaju da nađu načine da privole ljude da više koriste gradski prevoz, a manje automobile. Među njima su Španija, Francuska i Austrija.

U Austriji, po cijeni 1.000 eura godišnje za takozvanu klimatsku kartu, može da se koristi gradski transport širom zemlje. Uspjeh ove inicijative doveo je do pravog buma u korištenju željezničkog prevoza, saopštio je austrijski operator OBB. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti