Danski proizvođač

Proizvođač revolucionarnog lijeka postao najvrednija kompanija u Evropi

06.09.2023. 12:41 / Izvor: Nezavisne novine
Lijekovi

Nakon što je prošle sedmice nakratko smijenio s trona proizvođača luksuzne robe LVMH, danski Novo Nordisk od ponedjeljka je opet najvrednija evropska kompanija.

Nakon što je prošle sedmice nakratko smijenio s trona proizvođača luksuzne robe LVMH, danski Novo Nordisk od ponedjeljka je opet najvrednija evropska kompanija.

Dionice su mu u ponedjeljak porasle pa je zaključna tržišna kapitalizacija iznosila 428 milijardi dolara, a tržišna kapitalizacija LVMH-a iznosila je 411 milijardi dolara, što je dovoljno za drugo mjesto.

Novo Nordisk postao je toliko velika kompanija da mu je tržišna kapitalizacija veća od cijelog danskog BDP-a.

Lijekovi Ozempic i Wegovy, a koji su proglašeni revolucionarnima u području liječenja pretilosti, razlog su uspjeha Novo Nordiska, čiji rezultati prodaje u plus guraju BDP cijele Danske, a velik priliv deviza od prodaje u inostranstvu olakšava posao danskoj centralnoj banci te ne mora dizati kamate kao primjera radi ECB i boriti se s inflacijom.

Kao što smo ranije pisali, uticaj tog farmaceuta na dansku privredu toliko je širok da ekonomisti sada raspravljaju o tome treba li zemlja objaviti još jedan niz ekonomskih statistika koje bi izuzele Novo Nordisk. Drugim riječima, postoji Novo Nordisk i postoji ostatak Danske.

Narudžbe lijekova od Novo Nordiska toliko su velike da kompanija ima poteškoća u namirivanju potražnje i ograničava snabdijevanje u Sjedinjenim Američkim Državama te pokušava povećati proizvodnju.

Očekuje se da će narudžbe samo rasti jer ima mnogo potencijalnih pacijenata. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, više od 100 miliona odraslih Amerikanaca je predebelom, navodi "Tportal". Ovog mjeseca su rezultati petogodišnjeg istraživanja pokazali da Wegovy smanjuje rizik i od ozbiljnih srčanih problema, što bi moglo povećati pritisak na osiguravaoce da pokriju i taj lijek te prošire njegovu dostupnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti