Pilot projekat

Berlin planira testirati magnetski levitacijski voz bez vozača

21.11.2023. 16:22 / Izvor: seebiz.eu
berlin

Očekuje se da će maglev vlak biti jeftiniji i brži za izgradnju od nove podzemne željezničke linije.

Očekuje se da će maglev voz biti jeftiniji i brži za izgradnju od nove podzemne željezničke linije, prema Dirku Stettneru, predsjedniku berlinske vladajuće stranke desnog centra Kršćanskih demokrata (CDU).

Još jedna zanimljiva tačka, posebno u svjetlu hroničnog nedostatka osoblja u lokalnoj agenciji za javni prijevoz BVG, jest da će maglev voz biti bez vozača, rekao je Stettner.

Berlinske novinske kuće izvijestile su da su socijaldemokrati (SPD), manji koalicijski partneri u Berlinu, pristali na plan.

Stettner je izjavio da će testna staza koštati 80 do 85 miliona eura (87 do 93 miliona dolara) i da će se finansirati iz posebnog fonda od 5 milijardi eura za projekte borbe protiv klimatskih promjena.

Stettner nije precizirao gdje bi pilot ruta mogla prolaziti kroz grad.

Također još nije jasno kada će početi gradnja.

Od 1984. do 1991. Zapadni Berlin je imao kratku željezničku liniju maglev, nazvanu M-Bahn, isprva kao testni projekt, a zatim kratko vrijeme u redovnom prometu.

Ali linija je napuštena nedugo nakon ponovnog ujedinjenja.

Političari CDU-a nekoliko su puta posljednjih godina spominjali mogućnost novog maglev-a, uključujući i vezu s novom zračnom lukom izvan grada, ali su uglavnom dočekani sa skepsom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti