Polje plina otkriveno 2008.

MOL i njegovi JV partneri počinju proizvoditi plin u Kazahstanu

22.12.2023. 10:40 / Izvor: Akta.ba
mol

Polje plina i kondenzata Rozhkovskoye otkriveno je 2008. godine.

MOL, kao dio međunarodnog zajedničkog ulaganja Ural Oil and Gas LLP., došao je do prvog plina iz bušotine U-21 u polju Rozhkovskoye, Kazahstan, kao rezultat bliske suradnje između mađarskih, kazahstanskih i kineskih partnera. Projektom plina i kondenzata Rozhkovskoye upravlja Ural Oil and Gas LLP, zajedničko ulaganje je u vlasništvu KazMunayGasa iz Kazahstana (50%), MOL grupe (27,5%), i kineskog FIOC -a (22,5%).

Polje plina i kondenzata Rozhkovskoye otkriveno je 2008. godine, a nakon temeljite procjene i faze inženjeringa pušteno je u rad. Polje se nalazi u regiji Zapadni Kazahstan, 60 kilometara sjeveroistočno od grada Uralsk i gotovo 3000 km od Mađarske.

Plin i kondenzat koji se mogu dobiti iz trenutno ciljanog ležišta iznose 158,8 MMboe, od čega je plin 101,5 MMboe, a kondenzat 57,3 MMboe  - podatci su Kazahstanskog izvješća o državnim rezervama. Od devet bušotina izbušenih u sklopu istraživanja i procjene, pet je uspješno pripremljeno za proizvodnju 2021. Ugovor o inženjeringu, nabavi i izgradnji potpisan je u travnju 2022., pokrivajući sve elemente infrastrukture.

„Ovo je dugo očekivani uspjeh za MOL u Kaspijskoj regiji, drago mi je što se naša kazahstanska imovina pridružila našem raznolikom međunarodnom proizvodnom portfelju i predstavlja daljnji potencijal za MOL-ovo istraživanje i proizvodnju. Velik broj naših stručnjaka, inženjera i voditelja projekata neumorno je radio zajedno s našim kazahstanskim i kineskim partnerima u posljednjih 15 godina kako bi se to dogodilo. Posebno sam ponosan što je tim MOL-a bio aktivan partner i što su naši stručnjaci doprinijeli u svim tehničkim aspektima projekta.”, rekao je Zsombor Marton, izvršni potpredsjednik MOL Grupe za istraživanje i proizvodnju.

Prva bušotina započela je s proizvodnjom od 300.000 kubičnih metara sirovog plina dnevno. Proizvodnja će biti prebačena u postrojenje za preradu plina Chinarevskoye. MOL očekuje da će u početnoj pilot fazi s jednom bušotinom u proizvodnji, polje Rozhkovskoye doprinijeti približno 1.300 boep-a dnevno proizvodnji Grupe. Četiri dodatne bušotine bit će puštene u proizvodnju u trećem tromjesečju 2024. kako bi se dodatno povećala proizvodnja na 1,5 milijuna kubičnih metara plina dnevno. Paralelno s dovršetkom Faze 1, projekt napreduje kako bi se osigurala pravovremena isporuka planirana u Fazi 2, u skladu s Planom razvoja polja koji je odobrilo Središnje povjerenstvo za istraživanje i razvoj 2022. To uključuje dodatna ponovna dovršavanja, bušenje novih bušotina i proširenje infrastrukture kako bi sed došlo do 2,5 milijuna kubičnih metara plina dnevno do kraja 2027..

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti