Ptotestvuju

Francuski poljoprivrednici blokirali ceste

26.01.2024. 10:53 / Izvor: Agencije
francuska

Poljoprivrednici u četvrtak su blokirali autoceste i bacali uvezeno povrće širom Francuske zahtijevajući od vlade zaštitu od jeftinog uvoza.

Poljoprivrednici u četvrtak su blokirali autoceste i bacali uvezeno povrće širom Francuske zahtijevajući od vlade zaštitu od jeftinog uvoza, rastućih troškova i birokratije.

Protestirali su bacajući sanduke povrća navodno uvezenog iz susjednih zemalja i blokirali glavne autoputeve diljem Francuske, najvećeg poljoprivrednog proizvođača u EU-u, balama sijena i traktorima, uključujući autocestu A7 koja povezuje Marseille i Lyon, drugi i treći najveći grad u Francuskoj.

Neki poljoprivredni sindikati zaprijetili su blokadom Pariza, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Prvi je to velik izazov za novog francuskog premijera Gabriela Attala.

Utjecajni poljoprivredni sindikat FNSEA kasno u srijedu predao je vladi listu od 100 zahtjeva, uključujući bolju provedbu zakona osmišljenog za zaštitu cijena poljoprivrednih proizvoda.

Sindikat je također pozvao na nastavak mjera kao što su porezne olakšice na dizel za poljoprivredna vozila ili trenutna isplata poljoprivrednih subvencija EU-a.

Uoči izbora za Evropski parlament u junu, predsjednik Emmanuel Macron strahuje da poljoprivrednici postaju sve veći izborni bazen krajnje desnice.

Protesti traju već drugu sedmicu na jugozapadu zemlje, a u srijedu su demonstranti raspršili stajsko gnojivo po zgradi lokalne uprave u Agenu, dok su u četvrtak životinjski otpad usmjerili u obližnji supermarket Leclerc, najveći francuski lanac supermarketa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti