SAOPĆENO IZ TUŽILAŠTVA

Švedska obustavlja istragu o sabotaži gasovoda Sjeverni tok

07.02.2024. 12:28 / Izvor: Agencije
ŠVEDSKA

Švedski tužioci su izjavili u srijedu da će obustaviti istrage o eksplozijama na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2.

Švedski tužioci su izjavili u srijedu da će obustaviti istrage o eksplozijama na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2 i predati dokaze otkrivene u istrazi njemačkim istražiteljima.

"Zaključak istrage je da se švedska jurisdikcija ne primjenjuje i da istragu stoga treba zatvoriti", navodi se u saopćenju švedskog tužilaštva.

Više milijardi dolara vrijedni cjevovodi Sjevernog toka koji transportuju ruski gas u Njemačku ispod Baltičkog mora uništeni su serijom eksplozija u švedskoj i danskoj ekonomskoj zoni u septembru 2022., oslobađajući ogromne količine metana u zrak.

Danska policija je saopćila da su cjevovodi pogođeni snažnim eksplozijama, a švedski istražitelji su potvrdili da tragovi eksploziva pronađeni na licu mjesta nedvojbeno pokazuju da je došlo do sabotaže.

Švedska, Danska i Njemačka pokrenule su odvojene istrage o eksplozijama Sjevernog toka, od kojih svaka strogo kontroliše informacije. Danska i njemačka istraga još uvijek traju.

"U okviru ove pravne saradnje, uspjeli smo predati materijal koji se može koristiti kao dokaz u njemačkoj istrazi", saopćilo je švedsko tužilaštvo.

Nakon opsežne istrage, švedski tužioci su zaključili da ništa nije ukazivalo na to da su Švedska ili švedski državljani bili umiješani u napad koji se dogodio “u međunarodnim vodama”.

"U pozadini situacije koju sada imamo, možemo konstatovati da se švedska jurisdikcija ne primjenjuje", rekao je javni tužilac Mats Ljungqvist u saopćenju.

Rusija je okrivila Sjedinjene Države, Britaniju i Ukrajinu za eksplozije koje su je u velikoj mjeri odsjekle od unosnog europskog tržišta. Te zemlje su negirale umiješanost.

Ako bilo koja od preostalih istraga ne pronađe uvjerljive dokaze, misterija iza jednog od najznačajnijih akata sabotaže infrastrukture u modernoj historiji mogla bi ostati neriješena, zaključuje Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti