Od 1. marta

Njemačka: Na snagu stupile nove olakšice za dolazak stručnjaka

04.03.2024. 08:14 / Izvor: Deutsche Welle
njemačka

Iako su poslodavci u Njemačkoj zbog loše konjunkture postali izbirljiviji, sada su na snagu stupile nove olakšice za dolazak stručnjaka u Njemačku.

Iako su poslodavci u Njemačkoj zbog loše konjunkture postali izbirljiviji, sada su na snagu stupile nove olakšice za dolazak stručnjaka u Njemačku. Evo kratkog pregleda.

Iako se njemački kancelar Olaf Scholz prošlog ljeta hvalio "jednim od najmodernijih zakona" kojima se otvaraju vrata stranim stručnjacima u ovoj zemlji, čitav niz njemačkih tvrtki u međuvremenu prije razmišljaju o ukidanju radnih mjesta nego što traže radnu snagu. Ipak, stručnjaci u određenim područjima se i dalje traže, a donesen zakon predviđa tri faze olakšica.

Od studenog prošle godine je uvelike olakšano dobivanje takozvane „Plave karte" kojom se omogućuje boravak i rad u Europskoj uniji. Ukinut je postupak provjere, je li postoji takav stručnjak njemačkog ili državljanstva Europske unije, a više niti poznavanje njemačkog jezika nije uvjet. Spuštena je i granica godišnjeg bruto-prihoda na 40 tisuća eura za početnike i za zanimanja u kojima nedostaje stručnjaka, a 44 tisuća eura je za sva ostala zanimanja, javlja Deutsche Welle.

Dopunjen je i popis zanimanja u kojima postoji nedostatak radne snage: osim matematičara, informatičara, stručnjaka u prirodnim znanostima, inženjera i medicinskih stručnjaka su dodani i odgajatelji i osoblje za njegu. Kod informatičara je ukinuta i odredba kako trebaju imati svjedodžbu ako mogu dokazati najmanje trogodišnje radno iskustvo. 

Isto tako, dozvola boravka i rada se izdaje automatski svima koji ispunjavaju uvjete –prije su diplomatska predstavništva odlučivala o svakom pojedinom slučaju. Stranim stručnjacima je lakše i promijeniti radno mjesto gdje su zaposleni ukoliko u tim zvanjima ne postoje dodatna pravila kao na primjer u medicini, pravosuđu i obrazovanju.

Što se mijenja 1. ožujka?

Stara boljka i muka stranih stručnjaka u Njemačkoj je bila priznavanje školske spreme. To praktično potpuno otpada za sve stručnjake koji osim diplome mogu dokazati i dvije godine radnog iskustva u svom zvanju. Izuzetak su tu opet zvanja sa posebnim odredbama što znači da na primjer u medicinskim zvanjima ipak treba dodatnih kvalifikacija.

No olakšica jest da i takve osobe mogu doći i boraviti u Njemačkoj tri godine kako bi tu stekli kvalifikaciju kakvu su imali u inozemstvu. U to vrijeme smiju i raditi do 20 sati tjedno. Proširena je i mogućnost rada i zarade također i stranim studentima i onima koji su tu na školovanju.

Osobito u slučajevima gdje je njemački poslodavac sklopio sporazum o priznavanju kvalifikacija sa zemljom porijekla posloprimca, takav stručnjak može doći i raditi u Njemačkoj još dok traje postupak priznavanja njegovih svjedodžbi. Takav boravak se može produžiti do tri godine, ali tu ipak postoji uvjet poznavanja njemačkog jezika na razini A2 i dvogodišnje radno iskustvo. Kad je riječ o osobama za njegu starih ili bolesnih, olakšan je dolazak i pomoćne radne snage u tom području čak i sa manje od tri godine radnog iskustva.

I kod dolaska obitelji stručnjaka će im biti lakše: još uvijek trebaju dokazati kako zarađuju, ali otpada odredba kako trebaju dokazati i podesno mjesto stanovanja. Isto tako proširen je pojam "bliže obitelji": stručnjaci koji od 1. ožujka dobiju dozvolu boravka mogu dovesti ne samo bračnog partnera i eventualne potomke, nego i svoje i roditelje bračnog partnera.

Što još dolazi 1. lipnja?

Tad se uvodi kartica kojom se sakupljaju "bodovi" i za one koje tek traže posao u Njemačkoj: tako će moći tu boraviti i do godinu dana, pod pretpostavkom da imaju sredstva za život. Isto tako, tko može dokazati istovjetnost njegove strane kvalifikacije, smatra se stručnjakom i bez drugih pretpostavki. Svi ostali trebaju diplomu ili svjedodžbu visoke škole ili pak najmanje dvogodišnje radno iskustvo. Potrebno je osnovno poznavanje njemačkog jezika razine A1, ali za boravak u Njemačkoj je dovoljno i solidno poznavanje engleskog razine B2. 

"Bodovi" se stječu za radno iskustvo, za priznavanje kvalifikacije u Njemačkoj, za životnu dob, poznavanje njemačkog i engleskog, povezanost s Njemačkom i mogućnost ovdje dovesti i svog životnog partnera. Za vrijeme tog traženja podesnog zaposlenja i sakupljanje bodova je moguće i raditi druge poslove najviše 20 sati tjedno, a naravno da je moguć i probni rad u nekoj tvrtki. Rok se može produžiti i na dvije godine ako postoje izgledi za dobivanje kvalificiranog radnog mjesta.

Zemlje Balkana

Još od prošlog studenog su ukinuta vremenska ograničenja za traženje stručne radne snage iz država Balkana koje nisu članice Europske unije, dakle Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije. Od lipnja se i udvostručuje godišnji kontingent na 50 tisuća stručnjaka tih zemalja. Za državljane Hrvatske kao članice Europske unije nema baš nikakvih ograničenja kod zapošljavanja u Njemačkoj. Postoje određena ograničenja druge vrste, prije svega kad je riječ o zdravstvenoj skrbi –li to je druga priča.

Treba pogledati...

I na kraju, od kad je donesen ovaj zakon prošlog ljeta, njemačkom gospodarstvu više ne ide tako dobro. Niz njemačkih tvrtki planira ukidanje radnih mjesta, a i kod stručnjaka se često traži posve osobita kvalifikacija za određene poslove. Zato je dobro i prije dolaska provjeriti trenutno stanje na tržištu rada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti