Globalni turizam

UAE ulaže 35 milijardi dolara u Egipat: Šta konkretno dobija kroz investicije?

20.03.2024. 11:08 / Izvor: Bloombergadria.com
UAE

Zaljevske zemlje takmiče se ko će dobiti dio egipatske turističke industrije.

Jednog vedrog zimskog dana ranije ove godine, oni koji su živjeli na golemom egipatskom rtu Ras El-Hekma i koji su podigli pogled sa tamnosmeđeg šipražja vidjeli bi letjelicu kako kruži nebom.

Mještanima je rečeno da su visoko iznad toga najviši dužnosnici Ujedinjenih Arapskih Emirata posebno zainteresirani za jednu od posljednjih velikih divljina na obali Sredozemnog mora, piše Bloomberg Adria. 

Nekoliko sedmica kasnije, 23. februara, egipatski premijer i ministar ulaganja Ujedinjenih Arapskih Emirata stajali su pred TV kamerama na potpisivanju ugovora vrijednog 35 milijardi dolara koji uključuje pretvaranje te iste lokacije u sljedeću veliku stvar u globalnom turizmu.

Proglašena kao najveća strana investicija u historiji Egipta, vjerovatno je spasila opustošenu ekonomiju i možda spriječila još jednu veliku krizu na Bliskom istoku.

Razmišljanja Ujedinjenih Arapskih Emirata prije odluke o ulaganju - kako je prenijelo više od desetak diplomata, dužnosnika i drugih insajdera - pokazuju kako zaljevska sila koristi svoje duboke džepove da okrene novac dok gradi svoj politički uticaj.

Raspoređivanjem iznosa koji je ekvivalentan sedam posto bruto domaćeg proizvoda, UAE pokazuje kombinaciju finansijske snage s geostrateškim ciljevima koji pokazuju težnju za ključnom ulogom u oblikovanju događaja u regiji i šire.

Ulaganje bi također trebalo promatrati kao signal namjere u vrijeme kada se Abu Dhabi bori za uticaj sa zaljevskim silama Saudijskom Arabijom i Katarom, dok uticaj SAD-a opada i dok bjesni rat Izraela i Hamasa predstavljajući nove izazove u dijelu svijeta ključnom za proizvodnju i opskrbu energijom.

Mnogi su suzdržani u procjeni koliko će plodonosna biti investicija UAE-a. No za Egipat, historijsko srce Arapskog svijeta i njegova najmnogoljudnija zemlja s oko 105 miliona ljudi, koristi su bile odmah vidljive.

Svega nekoliko dana nakon što je Abu Dhabi položio novac, vlasti su devalvirale egipatsku funtu, a višemjesečni razgovori s Međunarodnim monetarnim fondom završili su sporazumom o zajmu od osam milijardi dolara.

Predsjednik Abdel-Fattah El-Sisi rekao je da se do tada protivio diranju u valutu iz razloga "nacionalne sigurnosti".

Nekih 1.500 milja dalje u Perzijskom zaljevu, predsjednik UAE Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan dao je zeleno svjetlo s kratkoročnim ciljem poduprijeti zemlju koja je bila u centru pobuna 2011., koje su svrgnule režime diljem regije, prema izvorima upoznatim s odlukom koji su htjeli ostati anonimni.

Egipat je bio previše važan igrač da bi mu se dopustilo da podbaci.

Globalni otisak Mideast Petrostates |  Saudijska Arabija, UAE i Katar imaju prošireni uticaj, ali različite vizije/Bloomberg

"Pogoršanje ekonomskih izazova u Egiptu nije u interesu UAE", rekla je Ebtesam Al-Ketbi, voditeljica Emirates Policy Centera, think tanka sa sjedištem u Abu Dhabiju. "Cilj je osigurati stabilnost", rekla je, i izbjeći povratak islamističkih skupina poput Muslimanskog bratstva, koje uspijevaju u vremenima nemira.

Taj širi imperativ da se podupre Egipat - također glavna tranzitna zemlja za migrante u Evropu - naglašen je planovima Evropske unije za paket pomoći vrijedan oko osam milijardi dolara, uključujući energiju i ekonomsku zonu Sueskog kanala.

Ideja o uređenju obale Sredozemlja nije pala s neba. Egipatske vlasti imale su dugogodišnje planove za Ras El-Hekma, iako su oni zamijenjeni kada su prošlog ljeta započeli ozbiljni pregovori s UAE, prema izvorima upoznatim s tim pitanjem.

Ipak, vrijeme dogovora, njegova veličina i brza isporuka sredstava iznenadili su finansijska tržišta, pa čak i MMF. Fond, za koji se uveliko očekivalo da će biti glavni egipatski opskrbljivač hitnih sredstava, nije bio svjestan rasprava do mnogo kasnije, rekla su tri druga izvora.

A ulaganje Abu Dhabija bilo je gigantsko, čak i prema standardima UAE-a. Nevjerovatnih 24 milijarde dolara za prava na razvoj Ras El-Hekme i 11 milijardi dolara za druge projekte jednako je ukupnim deviznim rezervama Egipta u februaru. Za ADQ - investicijski fond koji vodi posao - to bi predstavljalo otprilike 17,5 posto njegovih ukupnih imovina pod upravom.

Najveće strano ulaganje u Egiptu |  UAE se ove godine obavezao uložiti 35 milijardi dolara u egipatske projekte nekretnina/Bloomberg

Dosadašnji rezultati Egipta s megaprojektima su u najboljem slučaju neujednačeni. Uzorna nova administrativna prijestolnica, koja od 2015. poprima oblik u pustinji istočno od Kaira, dodatno je povećala svoje dužničke probleme.

Hvaleći se najvišim tornjem u Africi i najvećom džamijom i crkvom u zemlji, bori se da osigura strana ulaganja i ima malo posjetitelja osim onih koji rade u njegovim sjajnim novim vladinim ministarstvima.

Građevinski radovi unutar novog egipatskog administrativnog glavnog grada/Bloomberg

Ujedinjeni Arapski Emirati već su uveliko uložili u Egipat, a podrška teče otkako je ruska invazija na Ukrajinu razotkrila dugotrajne rizike u dugovima opterećenoj ekonomiji te sjevernoafričke države.

U nizu poslova od početka 2022., ADQ je postao najveći dioničar u dvjema od tri najviše kotirane kompanije u Egiptu — Commercial International Bank i Eastern Tobacco Company, glavnom proizvođaču cigareta u zemlji.

Također, blisko sarađuje s trećom - Talaat Moustafa Group - čiji  je predsjednik postao ključni posrednik u dogovoru Ras El-Hekma i prodaji državnih udjela u nekim od najpoznatijih egipatskih historijskih hotela.

Dok je ekonomija zemlje slabila, a valuta izgubila dvije trećine svoje vrijednosti u dvije godine, dionice Talaata Moustafe gotovo su se utrostručile u dolarima u tom razdoblju. Samo ove godine cijena dionica gotovo se udvostručila.

Devalvacija egipatske valute |  Funta je 6. marta oslabila za gotovo 40 posto u odnosu na dolar/Bloomberg

U blizini sjevernog dijela poluotoka, građevinski tim s buldožerima i kamionima više od godinu dana priprema teren za autocestu s više traka — dio prethodnih razvojnih planova koje će ADQ naslijediti. Neke beduinske porodice, koje žive u malim naseljima niskih kuća od cigle, povezanih krivudavim i uglavnom neasfaltiranim cestama, već su primile bankovne čekove kao kompenzaciju i planiraju krenuti dalje.

Objava ADQ-a bila je optimistična u pogledu potencijala Ras El-Hekme, a ljudi koji su upoznati s načinom razmišljanja UAE kažu da postoji uvjerljivo ekonomsko obrazloženje.

Ali s  prosječnom cijenom zemljišta na tom području između 100 i 120 dolara po kvadratnom metru, transakcija nije bila baš jeftina.

Egiptu treba novac, svijet ga osigurava |  Egipat će dobiti 55 milijardi dolara podrške iz više izvora/Bloomberg

Planovi su svakako grandiozni za Ras El-Hekma, koji je tri puta veći od Manhattana i nalazi se na obali koja se proteže zapadno od Aleksandrije prema Libiji - pojasu zlatnog pijeska koji je dugogodišnji favorit bogatijih Egipćana koji ljetuju u vilama i apartmanima.

ADQ obećava vrhunske turističke objekte kako bi područje koje je zapadnjacima poznatije kao poprište nekih od najvećih pustinjskih bitaka u Drugom svjetskom ratu pretvorilo u odredište međunarodnog značaja.

Radovi bi trebali započeti 2025., a Egipat navodi cilj od osam miliona turista godišnje — što je također visok cilj, s obzirom na to da je cijela zemlja prošle godine zabilježila 14,9 miliona dolazaka. Neki navode primjer El-Goune, novog grada izgrađenog na egipatskoj istočnoj obali Crvenog mora prije više od tri decenije, koji je domaćin filmskih i muzičkih festivala i ima mnogo stanovnika.

Ras El-Hekma "može biti destinacija za cijelu godinu", rekao je Samih Sawiris, član jedne od najbogatijih egipatskih porodica koja je stvorila El-Gounu i također razvila odmarališta u Švicarskoj, Crnoj Gori i UAE.

"Vrijeme se može nadoknaditi golfom, kulturom, kupovinom i restoranima", rekao je u intervjuu. "Zbog svoje veličine mogu si priuštiti sva ulaganja u zabavu".

Dogovor pokazuje želju Ujedinjenih Arapskih Emirata da "budu uključeni u paket ekonomskog spašavanja koji je sastavila međunarodna zajednica iz geopolitičkih razloga, te da održe stabilnost Egipta i regije", rekao je Ziad Bahaa-Eldin, bivši egipatski zamjenik premijera i bivši šef njegove investicijske uprave.

Ali, dodao je, također pokazuje "novi stav koji gleda na povrat od takvih ekonomskih intervencija i pokušava postići formulu u kojoj su svi na dobitku".

Nakon sporazuma Ras El-Hekma, Saudijska Arabija je oživjela pregovore o razvoju vlastitog dijela obale pod nazivom Ras Gamila, u blizini ljetovališta Sharm El-Sheikh na Crvenom moru, u dogovoru koji bi mogao biti vrijedan nekoliko milijardi dolara.

To je još jedan znak predstojećeg međuzaljevskog takmičenja. Pod prestolonasljednikom Mohammedom Bin Salmanom, dugo zatvorena Saudijska Arabija grabi naprijed s vlastitim megaprojektima koji obaraju rekorde i nastoji postati alternativa stranim ulaganjima UAE.

Također su imali javne rasprave o nivou proizvodnje nafte.

Zaljevske zemlje takmiče se ko će dobiti dio egipatske turističke industrije/Bloomberg

Zatim, tu je Katar, koji je visoko u evropskoj potražnji za ukapljenim prirodnim plinom i stručnjak je za korištenje meke moći sa svojim TV kanalom Al Jazeera, Svjetskim nogometnim prvenstvom i spremnošću da posreduje u razgovorima između Zapada i regionalnih zemalja s militantnim skupinama kao što su  Hamas i Talibani.

Nakon okončanja svoje gotovo deceniju duge svađe s Egiptom, koja potiče iz njegove podrške Muslimanskom bratstvu, Doha je također tražila mogućnosti ulaganja.

Zaljevske sile često su u sukobu u vanjskoj politici. Ujedinjeni Arapski Emirati bili su najsnažniji posljednjih godina, poduzimajući historijski korak priznavanja Izraela i navodno podupirući odmetnute vojne moćnike u Libiji i Sudanu, kao i secesionistički pokret u južnom Jemenu.

Također je mnogo uložio u državne projekte i infrastrukturu na Rogu Afrike dok želi konsolidirati svoj uticaj oko Crvenog mora, vitalnog trgovačkog kanala koji je sada ugrožen napadima pobunjenika Huta.

Abu Dhabi prednjači u Egiptu, dok su Saudijska Arabija i drugi bili suzdržaniji. Unatoč obećanjima o milijardama ulaganja u 2022., Rijad je do sada samo sklopio ugovor za udjele u egipatskim kompanijama putem svog bogataškog fonda. Odustala je od pregovora za veliku banku nakon spora o njenoj procjeni.

Dok je Ras El-Hekma dobar posao za Ujedinjene Arapske Emirate koji osigurava čvrstu imovinu za pokriće njihovog novca, "to je također način da se poveća uticaj na Egipat", rekao je Riccardo Fabiani, direktor projekta Sjeverne Afrike pri Međunarodnoj kriznoj grupi. Ipak, rekao je da je malo vjerovatno da će promijeniti stavove Kaira o krizama u susjednom Sudanu i Libiji, gdje se razlikuje od UAE.

Spašavanje zemalja Zaljeva nije ništa novo. Regija je bila redovni donator Egiptu tokom prethodnih kriza, uključujući 2013. godinu, kada je tadašnji zapovjednik vojske El-Sisi svrgnuo islamističkog predsjednika Mohameda Mursija nakon protesta diljem zemlje protiv Muslimanskog bratstva kojem je pripadao. UAE se snažno protivi političkim islamističkim pokretima poput Bratstva. 

Ipak, cijena održavanja njegove ideje o stabilnosti raste. Između 2013. i 2022. Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Kuvajt dali su Egiptu zajedno 34 milijarde dolara u obliku novčane podrške, isporuke nafte i depozita u centralnoj banci, prema podacima Međunarodnog instituta za strateške studije. Godine 2024. UAE bi trebao poslati više od te količine u samo dva mjeseca.

Zauzvrat, Abu Dhabi možda traži ulogu u onome što će se sljedeće dogoditi u Gazi, palestinskoj enklavi koja je desetkovana u sukobu između Izraela i Hamasa. Mnogo se raspravlja o scenariju dan poslije - ko tamo vlada i održava mir kada izraelska invazija završi. Ali pristanak Egipta, koji ima jedinu granicu prema Gazi koja nije pod kontrolom Izraela i koji je bio kanal za očajnički potrebnu humanitarnu pomoć, bit će ključan.

Riječ je i o sudbini oko 1,2 miliona Palestinaca koji su zarobljeni u gradu Rafah na egipatskoj granici. Egipat je u više navrata odbacio bilo kakvu sugestiju da izraelske snage premještaju veliki broj Palestinaca na njegov Sinajski poluotok.

Osmatračnica egipatske vojske pored kampa na granici u Rafahu, Pojas Gaze, 1. februara/Bloomberg

Iako golema finansijska podrška Egiptu jasno služi cilju Ujedinjenih Arapskih Emirata da obuzda svoje glavne regionalne strahove — narodne nemire i politički islam — analitičari su sumnjičavi da će zbog toga donošenje odluka u Kairu biti znatno pokolebano.

"Za Egipat, koji održava neovisnu diplomatsku liniju, finansijska pomoć ili ulaganja ne pretvaraju se automatski u politički ili diplomatski uticaj ili povodljivost", rekla je Mirette Mabrouk, viša saradnica na Institutu za Bliski istok sa sjedištem u Washingtonu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti