TK: Teško stanje u metaloprerađivačkim firmama

13.12.2011. 07:36 / Izvor: Fena
TK: Teško stanje u metaloprerađivačkim firmama

Nemogućnost dobijanja bankovne garancije, blokirani računi, neizmirene obaveze za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje, samo su neki od faktora koji onemogućavaju metaloprerađivačke firme sa područja Tuzlanskog kantona (TK) da konkurišu na natječajima i dobiju posao.

Većina firmi je opterećena starim dugovima, ali i velikim brojem radnika invalida o kojima, umjesto državnih institucija, brinu firme.

Na sastanku koji je o ovoj problematici održan danas u Tuzli, direktor TTU Tuzla Dževad Kadrić konstatovao da se od pet do šest nekadašnjih giganata danas ne bi mogla stvoriti jedna dobra, odnosno zdrava firma.

U Sindikatu metalaca smatraju da bi trebalo zakon o javnim nabavkama u određenoj mjeri prilagoditi domaćim firmama.

- Jačanje domaće potrošnje, smatra predsjednik Konzorcija metalske industrije TK-a Fadil Novalić, moglo bi biti ključ stvaranja povoljnog ambijenta za poslovanje domaćih firmi.

Kao jedna od mjera pomenut je i unos kapitala na tržište iz budžeta. Metalci se nadaju da će biti angažovani na realizaciji predstojećih velikih projekata u elektroenergetskom sektoru, posebno izgradnji novog bloka TE Tuzla, te Termoelektrane Banovići.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti