Toplane isključile postrojenja zbog prestanka isporuke gasa

24.03.2014. 14:18 / Izvor: Fena
Toplane isključile postrojenja zbog prestanka isporuke gasa

Nakon što je BH Gas d.o.o. počeo redukciju isporuka gasa kompaniji KJKP Sarajevogas d.o.o. a zbog neizmirenih obaveze za isporučeni gas u iznosu od 47,91 milion KM i sarajevske Toplane su isključile svoja postrojenja.

Nakon  što je  BH Gas d.o.o. počeo redukciju isporuka gasa kompaniji KJKP Sarajevogas d.o.o. a zbog neizmirenih obaveze za isporučeni gas u iznosu od 47,91 milion KM i sarajevske Toplane su isključile svoja postrojenja.

Prema ranijem dogovoru KJKP Sarajevogas d.o.o. je bio u obavezi izmiriti minimalno pola februarske fakture do 15. marta, a ostatak do kraja mjeseca.

"U prethodnom periodu dugovanja Sarajevogasa prema BH Gas-u su se uvećala i nismo mogli stići "ritam" plaćanje mjesec za mjesec. BH Gas je insistirao na plaćanju računa za prethodni mjesec zašta nije bilo mogućnosti. Ni Kanton nije mogao sredstvima iz budžeta koji služe za te namjene uplatiti dug", rekao je u izjavi za Agenciju FENA izvršni direktor sektora Razvoj KJKP Sarajevogas Mehmedalija Sijarić.

Kaže da ni insisitiranje BH Gasa da se pokrije neopozivom mjenicom koja je bila imperativ za petak u 17 sati, Sarajevogas nije mogao ispuniti i iz tih razloga došlo je do smanjenja isporuke gasa u subotu i nedjelju, a koja se nasreću nije osjetila. Smanjena potrošnja  bila je uvjetovana povoljnim vremenskim prilikama te neradnim danima u institucijama i poduzećima, koji su veliki potrošači.

Sijarić je pojasnio da  je danas prvog radnog dana u sedmici kao i zbog jutrošnjih nižih temperatura došlo do smanjene isporuke gasa koja nije bila dovoljna za potrošače koji redovno plaćaju svoje račune.

"Rekli smo BH Gasu da bi naknadno puštanje gasa moglo potrajati, a građane koji u tom trenutku nisu bili u svom stanu da obavezno provjere da li je blokiran sistem jer naknadno uključenje nije moguće", rekao je Sijarić.

Iz kompanije BH Gas su kazali da je reducirana isporuka gasa na dnevnom nivou sasvim dovoljna da se osigura stabilnost gasnog sistema i dnevne potrebe za domaćinstva pri trenutnoj temperaturi.

"Očekuju da će Sarajevogas vršiti adekvatnu distribuciju reduciranih količina gasa i na taj način održati stabilnost gasnog sistema i uredno vršiti snabdijevanje prirodnim gasom građana u Kantonu Sarajevo", navode iz BH Gasa.

Iz te kompanije ističu da ova situacija nas još jednom navodi na zaključak da svi akteri gasne privrede u Kantonu Sarajevu (Sarajevogas, Toplane i Vlada Kantona Sarajevo), moraju što hitnije naći rješenje za problem izmirenja dugovanja po osnovu isporuke gasa koje su nastali u prethodnom periodu.

"Reducirana isporuka gasa prema KJKP Sarajevogasu predstavlja maksimalni napor BH Gasa da održi snabdijevanje prirodnim gasom BiH jer neizmirenjem pristiglih obaveza i stvaranjem novih dugovanja doći će do narušavanja kompletnog sistema snabdijevanja gasom u BiH", upozorava BH Gas.

Preciziraju da je ta kompanija bila dužna izmiriti februarsku fakturu prema Gazprom Exportu do 15.marta, ali nisu to uradili budući da je Sarajevogas do danas izmirio samo 35 posto februarske fakture, odnosno od potrošenih 11,1 miliona KM, platili su samo 4,2 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti