Toplovod Kakanj - Sarajevo: Uskoro odabir konzorcija za izradu idejnog rješenja

06.09.2018. 17:02 / Izvor: Akta.ba
Toplovod Kakanj - Sarajevo: Uskoro odabir konzorcija za izradu idejnog rješenja

Uprava Elektoprivrede BiH je već usvojila strateške dokumente da se ide u finasiranje i realizaciju daljih ciljeva.

Nakon što je u maju mjesecu ove godine između Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH potpisan sporazum o sufinansiranju izrade idejnog projekta snabdijevanja toplinskom energijom iz Termoelektrane Kakanj do Sarajeva, danas su saopštili da je projekat krenuo u drugu fazu realizacije.

Fuad Čibukčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH kazao je da je cijela studija izvodljivosti jasno pokazala da je ovaj projekat opravdan sa najmanje tri aspekta a to su okolišni, ekonomski i socijalni te da je to bio samo jedan od razloga da se krene u dalju fazu sprovedbe projekta.

"Nakon sporazuma odmah smo krenuli sa daljim koracima, a zahvaljujući podršci Vlade FBiH i resornih ministarstava, dio sredstava u iznosu od 500.000 KM smo usmjerili ka izradi projektno-tehničke dokumentacije i istražnih radova koji će zapravo biti drugi korak ka realizaciji ovog projekta", rekao je Čibukčić.

Uprava Elektoprivrede BiH je već usvojila strateške dokumente da se ide u finansiranje i realizaciju daljih ciljeva.

PROJEKAT OD ZNAČAJA 

Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH kazao je da su se u proteklim mjesecima desile značajne stvari koje su neophoden za realizaciju ovog kapitalnog projekta.

"Studija izvodljivosti koju smo radili zajedno sa Fondom pokazala je da je ovo jedan apsolutno isplativ projekat, gotovo neophodan, i za Elektroprivredu koja bi bila nosilac aktivnosti izgradnje toplovoda, ali isto tako jako značajan projekat za Kanton Sarajevo, opštine koje su na putu od Kakanja do Sarajeva ali i za cjelokupnu energetsku zajednicu Federacije", kazao je Salkić.

Kazao je da je studija izvodljivosti pokazala da bi, ono što je najbitnije za građane, cijena električne energije bila jeftinija čak i do 50 posto od trenutne ali je pokazala i to da ovaj projekat nema alternativu.

"Elektroprivreda BiH je obezbijedila sredstva za ovaj projekt čija izgradnja bi trebala koštati 230 miliona KM. U proteklih šest mjeseci sproveli smo sve neophodne javne nabavke i sada smo u fazi izabira konzorcija koji bi trebao da radi idejno rješenje i potrebne istražne radnje. Ovo je vrlo kompleksan i zahtjevan projekat, posebno mislim na istražne radnje na trasi koja je gotovo skoro 50 kilometara ispresjecana više puta rijekom Bosnom, prolazi kroz naseljene dijelove i prolazi kroz trasu autoputa. Zbog ovoga će smještanje toplovoda u prostor biti jedan vrlo kompleksan zadatak", rekao je Salkić.

U narednih mjesec dana, kako Salkić kaže, pristupit će se izboru kompanije koja će raditi na ovom toplovodu.

Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma kazala je da je do sada uloženo jako puno napora ali da se i dosta toga započelo. Istakla je značaj posjedovanja domaće alternative za grijenje zbog problema sa kojima se naša zemlja susretala u prošlom periodu, ali i iskorištavanje viška energije koja se stvara u Termoelektrani.

"Ovaj projekat doprinjet će novom zapošljavanju, smanjit će cijene grijanja ali i omogućiti da TE Kakanj nesmetano nastavi svoje poslovanje. Osim što bi se značajno smanjila cijena grijanja za građanstvo u prvih devet godina korištenja, ona bi se nakon toga mogla još više sniziti čak i do 20 KM. Ono što još ovaj projekat pozitivno nosi sa sobom je značajno očuvanje okoliša kroz smanjenje sumpordioksida i azotnih gasova", istakla je Đapo.

ENERGETSKA STRATEGIJA

BiH je članica Evropske energetske zajednice pa tako nastoji sprovoditi njena pravila kroz svoj rad, prije svega kroz usvajanje Eneregetske strategije, zahvaljujući čijem usvajanju je i ovaj projekat postao moguć.

Nermin Džindić, ministar energije, industrije i rudarstva u Vladi FBiH kazao je da će se veličina i značaj jednog ovakvog projekta pokazati onog trenutka kada bude u fazi implementacije.

"Ovaj projekat je je strateški bio definisan 70-tih godina, kada smo se našli na prekretnici da li izabrati plin ili toplifikaciju, gdje je odlučeno da to bude plin. Mi danas stvaramo alternative koja bi u nekoj narednoj fazi mogla preći u broj jedan način grijanja u Sarajevu. Vlada FBiH  i resorno ministarstvo prati ovaj projekat, podržava ga i stoji na raspolaganju da se iz ove pripremne faze projekat prebaci u fazu realizacije", kazao je Džindić.

Enver Merdić, direktor TE Kakanj rekao je da elektrana sa svim tehničkim uslovima ispunjava sve uslove kako bi se projekat mogao realizirati. Svojim kapacitetima već sada bi mogla nesmetano zagrijavati Sarajevo.

"Ukoliko izgradimo ovaj sistem zagrijavanja, otvorili bi se nova budućnost za ravoj energetike. Da bi se cijeli projekat uspješno sproveo, mi bi sigurnost daljinskog grijanja pospješili izgradnjom novog savremenog postorojenja sa istovremenom proizvodnjom toplotne i električne energije i samim tim bi obezbjedili dovoljne količine energije ne samo za Sarajevo već i za grad Zenicu", reako je Merdić.

Podsjećamo, projekat bi riješio pitanje snabdijevanja toplotnom energijom općina od Kaknja do Sarajeva i centralnog dijela Sarajeva, a to bi značilo da ovaj dio BiH više neće ovisiti o, primjera radi, ruskom plinu. Osim toga, izgradnjom toplovoda i zagrijavanjem stambenih jedinica na taj način znatno bi se smanjila emisija CO2 i samim tim zagađenost glavnog grada BiH.

Saglasnost za ovakav projekt potpisali su svi relevantni faktori na koje se projekt odnosi, osim Kantona Sarajevo.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti