Turizam u Mostaru, uprkos pandemiji, vikendom ne jenjava

09.11.2020. 07:42 / Izvor: BHRT
Turizam u Mostaru, uprkos pandemiji, vikendom ne jenjava

Subota i nedjelja, dani su u kojima se prema tradiciji u starom dijelu Mostara može susresti više posjetilaca.

Bez obzira na važeće mjere i preporuke kriznih štabova koje su negativno uticale na turizam u Hercegovini, stari dio Mostara u danima vikenda tradicionalno bilježi veću posjećenost u odnosu na ostale dane. Lijep novembarski dan, za posjetu Mostaru iskoristili su i turisti iz zemalja regiona.

Subota i nedjelja, dani su u kojima se prema tradiciji u starom dijelu Mostara može susresti više posjetilaca. U vremenu pandemije to su uglavnom domaći i turisti iz Hrvatske i Srbije.

Vlasnike restorana i suvenirnica raduju dolasci turista, bez obzira na to što, kako kažu, od domaćih gostiju i nemaju preveliku korist. Sezona koja je iza njih, bila je – sezona za zaborav.

Za povratak starim navikama turističkih radnika u Mostaru, potrebno je prije svega otvaranje granica i putovanja bez ograničenja uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Ono malo što će se zaraditi u narednim mjesecima poslužit će samo da bi se opstalo.

Grad Mostar koji je u većini slučajeva vlasnik prostora oko Starog mosta nedavno je donio odluku da cijenu najamnine za ugostitelje do nove godine snizi za 20, odnosno za vlasnike suvenirnica za 50 posto.

Turističku sezonu u Mostaru donekle su spasili domaći i turisti iz zemalja regiona. Turistički radnici ovdje vjeruju da će do starta naredne sezone granice biti otvorene, te da će ona biti mnogo bolja od minule.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti