U Beču prezentirana lista bh. projekata iz oblasti hidroenergije

01.12.2016. 08:45 / Izvor: Akta.ba
U Beču prezentirana lista bh. projekata iz oblasti hidroenergije

Bh. delegacija učestvuje na Konferenciji o hidropotencijalima Zapadnog Balkana, koja se održava od 29.11. do 01.12.2016. godine u Beču.

Na poziv i u organizaciji Međunarodne financijske korporacije (IFC),  bosanskohercegovačka delegacija sačinjena od predstavnika ključnih državnih i entitetskih ministarskih nivoa sa ingerencijama iz oblasti energije, Privredne/Gospodarske komore FBiH,  Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo, Elektroprivrede HZHB d.d. Mostar, Elektroprivrede RS, d.d. Banja Luka, Operatora za obnovljive izvore FBiH, Državne regulatorne komisije DERK, učestvuju na Konferenciji o hidropotencijalima Zapadnog Balkana, koja se održava od 29.11. do 01.12.2016. godine u Beču.

Tokom prvog dana konferencije u ime delegacije iz FBIH, potpredsjednik P/GKFBIH Jašarspahić je prezentirao listu projekata iz oblasti hidroenergije koje je Vlada FBiH opredijelila kao prioritetne sa osnovnim podacima kao što su: nosilac projekta, lokacija, status, modeli partnerstva, te procijenjena vrijednost investicije.

Osvrnuvši se na ukupni hidropotencijal u BiH, Jašarspahić je istakao da se kroz izgradnju novih hidroelektrana uz rekonstrukciju postojećih, može doći do dodatnih 2000 MW, te da se na preko 400 mikrolokacija na rijekama širom BIH može može postići kumulativno povećanje od još 1000 MW. Naravno, pri tome je ukazano na ingerencije pojedinih nivoa vlasti u postupcima realizacije takvih projekata.

Na konferenciji su se takođe predstavila iskustva Norveške, Austrije i Švicarske, kao zemljalja i sredina koje daleko najbolje iskorištavaju svoj hidropotencijal, kao i njihovu praksu na projektima prekogranične saradnje. Očito je da u biznisu hidroenergije, realna računica i iskrena saradnja na projektima od obostrane ili višestrane koristi, briše predrasude i barijere, saopćeno je iz Privredne/Gospodarske komore FBiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti