U Bihaću održan okrugli sto "6. Dan kvaliteta i inovacija Sjeverozapadne regije BiH": U USK-u 40 certificiranih poduzeća

17.11.2009. 08:16 / Izvor: Fena
U Bihaću održan okrugli sto '6. Dan kvaliteta i inovacija Sjeverozapadne regije BiH': U USK-u 40 certificiranih poduzeća

U Bihaću je 16. novembra 2009. godine održan okrugli sto "6. Dan kvaliteta i inovacija Sjeverozapadne regije BiH", koji je okupio stručnjake iz ove oblasti s područja BiH i Hrvatske.

Namjera organizatora, Privredne komore Unsko-sanskog kantona (USK), je predstaviti godišnje rezultate inovatorstva, usvajanja i certificiranja sistema kvaliteta.

U BiH ima više od hiljadu certificiranih poduzeća, a u USK-u ta brojka se kreće iznad 40. Najveći broj posjeduje certifikat za upravljanje sistemom kvaliteta u poduzeću ISO-9001, a tek tri, Bihaćka pivovara, Mljekara "Meggle" i Zemljoradnička zadruga "Vrtoče" posjeduju certifikat, koji garantira kvalitetu hrane.

Pivovara je ujedno i vlasnik certifikata ISO-14001, koji potvrđuje kvalitet okoliša. S obzirom da kvaliteta i inovacije danas nisu izbor, nego uslov opstanka cjelokupne privrede, sudinoci sastanka složili su se da treba težiti povećanju ovog broja.

Učesnici okruglog stola posjetili su i izložbu inovacija Udruge inovatora Karlovačke županije, Udruženja bihaćkih inovatora i studenata Odsjeka dizajna Tehničkog fakulteta u Bihaću. Aktivnosti su okončane obilaskom kompanije "Berlina", koja je uspješno okončala proces cetificiranja prema zahtjevima standarda ISO-9001.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti