Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U metalnoj industriji zaustavljen trend rasta broja radnika

U ovoj industriji u FBiH radi nešto više od trideset jedne hiljade radnika i radi se o jednoj od najznačajnijih grana industrije u BiH.

07.02.2020. 09:20 / Izvor: Akta.ba

U Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine, 6. februara 2020. godine, održana je 3. sjednica Odbora Udruženja metalne i elektro industrije.

Članovi Odbora su kompanije koje dolaze iz sektora metalne , namjenske i automobilske industrije, te je sjednica bila prilika da se prezentiraju postignuti rezultati u 2019. godini i da se utvrde pravci djelovanja u 2020. godini. Imajući u vidu da se radi o prvoj sjednici nakon završetka 2019. godine, Odbor je razmatrao i usvojio Izvještaj o radu Udruženja za 2019. godinu.  Udruženje je u 2019. godini imalo mnoštvo aktivnosti, a neke najznačajnije od njih su izrada Akcionog plana za realizaciju Strategije razvoja metalnog i elektro sektora FBiH za period 2018.-2025. godine, organiziranje b2b susreta privrednih delegacija, nastupi na sajmovima u zemlji i inostranstvu, pokrenute inicijative prema resornim ministarstvima, kao i mnogo drugih aktivnosti. Kada je u pitanju djelovanje Udruženja u 2020. godini, glavne aktivnosti će biti usmjerene na rješavanje problema nedostatka radne snage, insistiranju na donošenju za privredu pozitivne zakonske regulative, promocije bh kompanija, traženje novih tržišta i poslovnih partnera, unapređenju obrazovnog sistema i sl.

Analizirajući zvanične statističke podatke, 2019. godina nije bila na očekivanom nivou za BiH ali i za metalsku i elektro industriju u BiH. Naime, za prvih jedanaest mjeseci 2019. godine u odnosu na isti period u 2018. godini, ukupan izvoz iz BiH je manji za 3,1%, dok je uvoz rastao za 0,8%. U posmatranom periodu, pokrivenost uvoza izvozom je pala sa 61,8 na 59,4%. Izvoz i uvoz FBiH imao je slične trendove, te je došlo do pada izvoza za 3,2% i rasta uvoza za  4,4%. Prerađivačka industrija FBiH je imala pad izvoza za 3,7% a rast uvoza za 2,9%. Kada govorimo o granama metalske i elektro industrije, veliki izazovi su se desili kod proizvođača željeza i čelika i obojenih metala. Zbog uvođenja kvota za uvoz čelika u EU, uvođenja stopostotnih carina na robu koja se izvozi na Kosovo, kao i turbulencija na drugim tržištima, smanjen je izvoz željeza i čelika iz BiH. Izvoz obojenih metala je za prvih jedanaest mjeseci 2019. godine, u odnosu na isti period 2018. godine imao veliki pad od 32,7%, dok je istovremeno povećan uvoz za 10,9%. Negativne trendove kod izvoza obojenih metala uzrokovala je obustava proizvodnje u kompaniji Aluminij iz Mostara. Važno je napomenuti da su ostale grane metalske i elektro industrije FBiH, imale pozitivne trendove i bilježile porast izvoza. Tako je izvoz Metalnih proizvoda rastao za 8,7%, Mašine i transportna sredstva za 12%, Pogonske mašine i oprema za 17,9%, Mašine specijalizirane za određene industrije za 8,4%, Mašine za obradu metala 59,1%, Električne mašine, aparati i uređaji za 12,7%, Drumska vozila za 1,8%.

Kada govorimo o broju zaposlenih u metalnoj i elektro industriji, moramo konstatovati da je u 2019. godini zaustavljen trend rasta broja radnika. U ovoj industriji u FBiH radi nešto više od trideset jedne hiljade radnika i radi se o jednoj od najznačajnijih grana industrije u BiH.

I pored mnoštva izazova i prijetnji, učekivanja za 2020. godinu su pozitivna. Odlazak mladih ljudi iz BiH će sigurno negativno uticati na dalja kretanja u ekonomiji BiH, ali imajući u vidu velike infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini kao što je gradnja autoputa Vc i gradnja Bloka 7. TE Tuzla, te globalna dešavanja tj. najavljeno rješavanje problema u trgovini između SAD-a i Kine, očekivanja su da metalski i elektro sektor može nastaviti pozitivne trendove iz prethodnih godina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti