U radu konferencije o zaštiti od požara sudjelovalo 200 učesnika

01.11.2013. 00:00 / Izvor: eKapija.ba

Međunarodna konferencija o temi Zaštita od požara kao dio integriranoga sistema zaštite i spašavanja, privukla je veliko interesovanje, i tokom dvodnevnog rada sudjelovalo je oko 200 učesnika iz šest zemalja.

Međunarodna konferencija o temi "Zaštita od požara kao dio integriranoga sistema zaštite i spašavanja", koju je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine organiziralo u saradnji s Institutom za zaštitu od požara i eksplozija – INZA, uz doprinos EFECTIS Grupe, privukla je veliko interesovanje, i tokom dvodnevnog rada sudjelovalo je oko 200 učesnika iz šest zemalja.

Istaknuto je da zaštita i spašavanje treba predstavljati prioritetni državni sigurnosni interes, čijim se ostvarivanjem, osim jačanja državne sigurnosti, smanjuje broj ljudskih žrtava i materijalnih šteta.

Prema podacima organizacije Ujedinjenih nacija za ishranu i poljoprivredu (FAO), samo na području Mediterana svake godine se desi oko 50.000 požara, koji nanose ogromne materijalne štete na površinama od 700.000 do milion hektara.

Područje Bosne i Hercegovine je također jako podložno požarima, posebno u ljetnom periodu, kada šumski požari nanose ogromne štete stanovništvu, biljnom i životinjskom svijetu i utiču na klimu i privredu. Šumski požari su globalni ekološki i ekonomski problem. Ustanovljeno je da je osnovni uzrok pojave požara ljudski faktor i da je preko 90 posto požara izazvano nepažnjom ili namjernom paljevinom. Štete prouzrokovane požarima u 2012. godini su višemilionske.

Između ostalog, tokom trajanja konferencije učesnici su se bavili i pitanjem kako se uspješno zaštititi i posljedice nesreća, među kojima su i one izazvane požarima, svesti na najmanji mogući nivo. S tim u vezi usvojeni su slijedeći zaključci: 

- Opasnost od požara je latentna i svi nadležni organi i institucije moraju provesti sve propise koji reguliraju to pitanje sa posebnim akcentom na implementaciji propisa po pitanju organiziranje snaga za zaštitu od požara u lokalnoj zajednici.

- Neophodno je raditi na podizanju svjesti opće i stručne javnosti o važnosti primjene preventivnih mjera zaštite od požara, a posebno po pitanju osiguranja sa aspekta rizika od požara i ostalih opasnosti.

- Preporučuje se da se pozitivna iskustva bazirana na principima cjelovitog pristupa planiranja pripravnosti primjenjuju na svim nivoima u BiH, a što je kompatibilno Platformi za redukciju rizika katastrofa u BiH.

- Iskazana je neophodnost uspostavljanja komiteta i strukovnih asocijacija u oblasti zaštite i spašavanja. U tom smislu preporučuje se harmonizacija propisa u skladu sa EU i UN standardima i drugim dokumentima.

- Značaj edukacije, treninga i opremanja struktura zaštite i spašavanja je od iznimnog značaja uz uključivanje naučnih i drugih institucija koje se bave ovim pitanjem.

- Neophodno je ojačati ulogu inspekcijskih organa u oblasti zaštite od požara.

- Promovirati planiranje, ugradnju certificiranih građevinskih proizvoda i usluga sa potvđenim svojstvima sigurnosti na požare u skladu sa EU standardima i dokazanim kvalitetom posebno sa standardom EN 17025 i EN 17011 i EN ISO/IEC 17025.

- Potrebno je posebnu pažnju posvetiti prevenciji u strateškim projektima: industriji, infrastrukturi, energetici i energetskoj efikasnosti.

Od izuzetnog značaja je regionalna saradnja i razmjena iskustava, a posebno u cilju pripreme za predpristupne i strukturalne fondove EU. Također, prepoznata je neophodnost jačanja javno-privatnog partnarstva, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti