U Sanskom Mostu održana prezentacija projekta FARMA vrijedan 14 mil. USD

01.02.2010. 15:58 / Izvor: eKapija.ba
U Sanskom Mostu održana prezentacija projekta FARMA vrijedan 14 mil. USD

Prezentacija projekta "Farma", koja je održana 01.02.2010. godine u prostoru gradske vijećnice u Sanskom Mostu, privukla je veliku pažnju poljoprivrednih proizvođača s pdoručja sanske općine. Radi se o projektu kojeg zajednički realiziraju američki USAID i švedska SIDA. Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska međunarodna razvojna agencija (Sida) su partneri u četvorogodišnjem projektu FARMA za razvoj poljoprivrednog i prerađivačkog sektora u BiH, u ukupnoj vrijednosti od 14 miliona dolara, saopćio je Ured za odnose s javnošću Općine Sanski Most.

Cilj FARMA projekta je brz, održiv i sveobuhvatan ekonomski razvoj, putem pomoći kreirane na bazi stvarnih potreba i usmjerene ka poboljšanju konkurentnosti bosanskohercegovačkih proizvođača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Svrha projekta FARMA jeste razvoj održive proizvodnje u skladu sa principima zaštite okoliša, dalje prerade i prodaje kako na domaćem tako i inostranom tržištu. Istaknuto je kako će FARMA raditi na prepoznavanju značajnih potencijala gdje ciljana pomoć projekta može uvećati vrijednost poljoprivredne proizvodnje. FARMA će pružiti neophodnu tehničku ili finansijsku pomoć ako bi uskladila mogućnosti i potrebne investicije kod postojećih organizacija i preduzeća u poljoprivrednom sektoru. Iako je Bosna i Hercegovina ostvarila značajan ekonomski napredak posljednjih godina, i dalje su potrebne bitne ekonomske reforme za stjecanje uslova za pridruživanje Evropskoj Uniji.

Kako se BiH bude pripremala za članstvo u EU, tako će se i BiH proizvođači pripremati za borbu sa konkurencijom, što će biti uvjetovano otvorenim granicama i globalizacijom poslovnog okruženja. Proizvođači će se, istovremeno, morati truditi da svojim proizvodima osvoje domaće tržište, kao i da ti proizvodi budu prepoznati i na svjetskom tržištu. Proizvođači i prerađivači poljoprivrednih proizvoda u BiH posjeduju potencijal da domaće tržište snabdiju proizvodima koje BiH trenutno uvozi. Na lokalnim je potrošačima da ocjene i uporede kvalitet domaćih sa uvoznim proizvodima, istaknuto je na danas održanoj prezentaciji pomenutog projekta u Sanskom Mostu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti