U Tuzli održan Business Strategic Forum

10.11.2017. 08:09 / Izvor: Fena

'Business Strategic Forum' je prilika da se na jednom mjestu okupe i umreže svi akteri odgovorni za razvoj privred

'Business Strategic Forum' je prilika da se na jednom mjestu okupe i umreže svi akteri odgovorni za razvoj privrede. Tu prije svega spadaju donositelji odluka, od Vlade, državnih agencija, privrednih komora preko Udruženja poduzetnika i poslodavaca, nevladinog sektora te vlasnika i izvršnih menadžera domaćih kompanija koje i same predstavljaju okosnicu razvoja tog kantona.

Razmjenom ideja i pozitivne prakse cilj je stvoriti uvjete za izvoz gotovih proizvoda i usluga, a ne odlazak mlade i obrazovane radne snage.

Organizator Foruma Zlatko Berbić smatra da je budućnost u proizvodnji i izvozu, kao i podsticanju mladih da ostanu u državi.  

Ono što, prema mišljenu privrednika koči razvoj su i zakonska ograničenja koja nisu poticajna ni za njih, ali ni za radnike koji odlaze iz BiH.

"Vrijeme je  da vlasti shvate da je privreda onaj segment koji treba da održi ovaj sistem. Održati sistem može ukoliko koliko toliko stvorimo srednju klasu", kazao je predstavnik Udruženja poslodavaca TK Ramiz Karić.

Na panel raspravama govorilo se o započetim velikim investicijama i njihovim benefitima po razvoj TK. Bilo je  riječi o izgradnji energetskih blokova kao generatora razvoja TK.

Direktor RMU "Banovići" Munever Čergić istakao je da će Blok 7 i blok u Banovićima zajedno imati negdje oko 800 megavata, što je oko 10 posto više nego što je trenutno u Termoelektrani.

Rukovodilac sektora za pripremu izgradnje novih termoelektrana u Elektroprivredi BiH Adnan Rustemović smatra da ostaje samo politička odluka koju treba da usvoji vlada i parlament te je najavio da bi potpisivanje ugovora trebalo uslijediti 27. novembra u Budimpešti.

Oko 85 posto finansiranja izgradnje Blokova 1 i 7 je zatvoreno još u maju ove godine. Zatvaranje finansijske konstrukcije sa domaćim bankama očekuje se do kraja mjeseca.

Direktor RMU "Banovići" Munever Čergić naglasio je da još ostaje izjašnjenje vlada oko izdavanja garancije.

"Onda se određuje datum kada ugovor stupa na snagu. Nakon toga potrebno je još šest mjeseci za izradu glavnog projekta te dobijanje građevinske dozvole. Nakon toga, u polovinom naredne godine očekuje se i početak građevinskih radova", istakao je.

Kako je cijeli energetski sektor naslonjen na rudnike, vrlo je važna njihova stabilnost. RMU Banovići pokrenuli su dio investicija kako bi za četiri godine mogli da proizvode dovoljno uglja za sve blokove koji će 2021. godine bili spremni. 

Na  forumu  je u okviru panel rasprava bilo riječi i o razvoju saobraćajne infrastrukture i investicija u TK.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti