Uplaćeno 95 mil. KM za obnovu pumpi Energopetrola

01.04.2010. 08:38 / Izvor: Nezavisne novine
Uplaćeno 95 mil. KM za obnovu pumpi Energopetrola

Mađarsko-hrvatski konorcij MOL/INA uplatio je na račun "Energopetrola" 95 miliona KM za obnovu benzinskih pumpi čime je ispunjena obaveza ulaganja iz ugovora o dokapitalizaciji sarajevske kompanije.

Ustvrdio je to Franjo Božić, direktor "Energopetrola", kojeg je 2006. godine dokapitalizirao konzorcij MOL/INA.

"Uplata je obavljena u roku predviđenim ugovorom o dokapitalizaciji. Odmah ćemo raditi s tim novcem na obnovi crpki. Do sada smo obnovili deset do 12 benzinskih crpki od 65 koliko ih ima 'Energopetrol'. Pored toga, obnavljamo i vozni park i danas treba da stignu četiri nove cisterne", kazao je juče Božić.

U Komisiji Agencije za privatizaciju FBiH (APF) za kontrolu ugovora o dokapitalizaciji "Energopetrola" kazali su da nisu obaviješteni o uplati novca, a o tome nisu bili upoznati ni u Sekretarijatu Vlade FBiH. U Komisiji kažu da, u svakom slučaju, Vlada FBiH treba da odluči o novom postupku izbora nezavisne revizorske kuće koja će utvrditi da li su ispunjene sve obaveze iz ugovora o dokapitalizaciji. Prvi tender za izbor revizora propao je jer nije bilo dovoljno prijavljenih.

Božić je nedavno rekao da je konzorcij MOL/INA uložio 55 miliona od ugovorenih 150 miliona KM, a prošle je godine komisija APF utvrdila da je u "Energopetrol" investirano oko šest miliona KM. Zbog tih mimoilaženja odlučeno je da bude izabrana nezavisna revizorska kuća koja bi utvrdila iznos ulaganja.

U Komisiji kažu da se MOL/INA još nije izjasnio o produženju ugovora o dokapitalizaciji, te o produženju bankovne garancije koja bi bila aktivirana u slučaju da revizor utvrdi nepoštivanje ugovora. Oko 33 miliona KM vrijedna bankovna garancija važi do 28. maja, a ugovor o dokapitalizaciji istekao je 28. marta.

Direktor "Energopetrola" Franjo Božić kazao je da žele da smanje broj članova Uprave preduzeća za dva člana o čemu je juče poslijepodne trebalo da odlučuje Skupština dioničara. Dodao je da su dva člana Uprave, po jedan iz MOL-a i INA, otišli na druga radna mjesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti