Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Uručena građevinska dozvola za Prvu transverzalu u Sarajevu

27.09.2018. 14:18 / Izvor: Fena

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić uručio je danas predstavnicima Direkcije za ceste Kantona Sarajevo i Zavoda za izgradnju KS građevinsku dozvolu za izgradnju prve faze dionice Prve transverzale.

Prva transverzala je kapitalni projekt kada je u pitanju saobraćajna infrastuktura u KS, a izdavanjem građevinske dozvole stiču se svi uslovi za početak realizacije projekta.

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj kazao je da je završena finansijska konstrukcija Prve transverzale i da je jako bitno što će mašine biti na terenu već u ponedjeljak.

"Prva transverzala je prioritet Vlade KS, a plan je da se svaki dio koji se izgradi odmah pusti u funkciju. Danas su dobili građevinsku dozvolu za dionicu Šip - Kobilja Glava koja bi trebala biti završena do kraja naredne godine", istaknuo je on.

Direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić smatra da je ovo velika stvar za Kanton, jer je Prva transverzala bila okosnica razvoja grada Sarajeva koji se treba širiti ne samo niz Miljacku, nego i prema Vogošći.

"Okosnica razvoja grada Sarajeva, a prva transverzala je sinonim za to, nagovještava jednu potpuno novu paradigmu za razvoj Sarajeva. Imamo izabranog izvođača, riješene imovinsko-pravne odnose od ulice Halida Kajtaza do tunela Ciglane. Ima tu pedeset godina priče, a vrlo malo rada. To je kompleksan projekt, to je autoput kroz urbani dio grada. Nije u redu da građani Vogošće do centra putuju sat vremena, a s aerodroma se za sat stigne do Berlina", kazao je Hulusić.

Ajnadžić naglašava da što se tiče Općine, nakon potpisivanja građevinske dozvole, već danas mogu početi radovi.

"Ovo je veliki projekt koji čeka na početak već više od deset godina. Ovo označava početak prevazilaženja saobraćajnih gužvi na Šipu, a čini mi se da su ovo i dobre pretpostavke za nastavak aktivnosti kada je u pitanju gradnja kružnog toka i izmještanja Alipašine ulice, te rješavanja saobraćajnog problema na ovom području", kazao je on.

Da će u ponedjeljak početi radovi na prvoj dionici Prve transverzale potvrdio je i ministar saobraćaja KS Mujo Fišo.

"Radovi na ovom projektu koštaju 12 miliona i 700 hiljada maraka. A ovo predstavlja veoma bitan trenutak koji je uvod za povezivanje Vogošće sa centrom Sarajeva", dodao je ministar.

Podvlači da bi radovi trebali trajati najduže dvije godine te dodao da su za narednu fazu projekta već potpisali pismo sa Evropskom bankom za iznos od 35 miliona eura kako bi mogla biti nastavljena gradnja tunela prema Vogošći.

Prva transverzala treba da ide od Željezničke stanice preko Betanije, tunela Kobilja Glava, pa kroz Donju Vogošću i potom na petlju Jošanica. Predviđena je realizacija projekta u tri dionice: I dionica Kranjčevićeva – Bare, II dionica Bare – tunel Kobilja Glava – Hotonj i III dionica Hotonj – Jošanica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti