Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Uspješno okončana obuka master trenera za rad sa mentorima u KS

26.09.2021. 12:51 / Izvor: Akta.ba

U saradnji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Privredne komore KS, u Sarajevu je uspješno provedena obuka master trenera za rad sa mentorima u stručnom obrazovanju.

Provedbu edukacije je podržao GIZ, u okviru svog projekta "Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini", koji je sufinansiran od strane Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, uz prisustvo njemačke ekspertice iz organizacije GIZ Sonje Ruetz, je 22. septembra 2021. godine, u prostorijama Privredne komore KS svim polaznicima zvanično uručila i certifikat o položenom ispitu te uputila čestitke master trenerima, koji su uspješno prošli obuku, osvrnuvši se na njen značaj, srednjeg stručnog obrazovanja i saradnje koju na tom polju Ministarstvo ostvaruje sa GIZ-om i komorom.


Ministarstvo je, na osnovu propisanih kriterija, u ovu edukaciju uključilo poslodavce i obrazovne institucije, tj. profesore srednjih stručnih škola.

O značaju povezivanja nauke i prakse govorili su predsjednik Privredne komore KS Muamer Mahmutović i direktorica Centra za edukaciju i informatičke poslove u komori Lejla Halkić istaknuvši da posebno raduje činjenica što, zahvaljujući upravo partnerstvu između pomenutih institucija, imamo bosanskohercegovačke master trenere, te na taj način gradimo vlastite kapacitete u dualnom obrazovanju.

Kako je istaknuto ovom prilikom, uvođenjem elemenata dualnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo, stiču se preduslovi da poslodavci dobiju kompetentnu radnu snagu po pitanju praktičnih znanja i vještina, a škole kroz ovaj oblik saradnje sa firmama školuju učenike kod kojih raste interes za određenim zanimanjima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti