Uspješno okončana obuka master trenera za rad sa mentorima u KS

26.09.2021. 12:51 / Izvor: Akta.ba
Uspješno okončana obuka master trenera za rad sa mentorima u KS

Ministarstvo je, na osnovu propisanih kriterija, u ovu edukaciju uključilo poslodavce i obrazovne institucije.

U saradnji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Privredne komore KS, u Sarajevu je uspješno provedena obuka master trenera za rad sa mentorima u stručnom obrazovanju.

Provedbu edukacije je podržao GIZ, u okviru svog projekta "Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini", koji je sufinansiran od strane Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, uz prisustvo njemačke ekspertice iz organizacije GIZ Sonje Ruetz, je 22. septembra 2021. godine, u prostorijama Privredne komore KS svim polaznicima zvanično uručila i certifikat o položenom ispitu te uputila čestitke master trenerima, koji su uspješno prošli obuku, osvrnuvši se na njen značaj, srednjeg stručnog obrazovanja i saradnje koju na tom polju Ministarstvo ostvaruje sa GIZ-om i komorom.


Ministarstvo je, na osnovu propisanih kriterija, u ovu edukaciju uključilo poslodavce i obrazovne institucije, tj. profesore srednjih stručnih škola.

O značaju povezivanja nauke i prakse govorili su predsjednik Privredne komore KS Muamer Mahmutović i direktorica Centra za edukaciju i informatičke poslove u komori Lejla Halkić istaknuvši da posebno raduje činjenica što, zahvaljujući upravo partnerstvu između pomenutih institucija, imamo bosanskohercegovačke master trenere, te na taj način gradimo vlastite kapacitete u dualnom obrazovanju.

Kako je istaknuto ovom prilikom, uvođenjem elemenata dualnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo, stiču se preduslovi da poslodavci dobiju kompetentnu radnu snagu po pitanju praktičnih znanja i vještina, a škole kroz ovaj oblik saradnje sa firmama školuju učenike kod kojih raste interes za određenim zanimanjima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti