Vlada FBiH utvrdila prijedlog zakona zaštite korisnika finansijskih usluga

19.11.2013. 15:07 / Izvor: eKapija.ba
Vlada FBiH utvrdila prijedlog zakona zaštite korisnika finansijskih usluga

U zemljama u razvoju, posebno onima u društveno-političkoj tranziciji, zaštita korisnika financijskih usluga bila je podređena pojedinačnom postprivatizacijskom jačanju tržišnog udjela banaka na domaćem tržištu.

Vlada Federacije BiH je danas, na prijedlog Federalnog ministarstva financija, utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti korisnika financijskih usluga, kojim se uređuju prava korisnika financijskih usluga koje pružaju banke, mikrokreditne organizacije, davatelji financijskog lizinga i trgovci, kao i uvjeti i način ostvarivanja i zaštite tih prava.

Zaštita korisnika financijskih usluga predmet je interesiranja, ne samo domaće, već i najšire međunarodne stručne javnosti.

Značaj ovog pitanja dodatno je naglašen nakon izbijanja svjetske financijske krize 2007.-2009. i materijalizacijom rizika u vezi s financijskim posredovanjem.

U zemljama u razvoju, posebno onima u društveno-političkoj tranziciji, zaštita korisnika financijskih usluga bila je podređena pojedinačnom postprivatizacijskom jačanju tržišnog udjela banaka na domaćem tržištu.

Zbog svega toga brojne direktive Europske unije, načela OECD-a i studije i preporuke Svjetske banke ukazuju na značaj transparentnog i pravovremenog informiranja korisnika o svim rizicima koji su u vezi s konkretnim financijskim uslugama, i to ne samo iz ugla nesporne potrebe zaštite korisnika već i iz aspekta očuvanja stabilnosti cjelokupnog financijskog sektora.

Na ovaj način se smanjuje vjerojatnost materijalizacije rizika (koji bi, u suprotnom, u kratkom roku mogao ugroziti likvidnost, a u dugom solventnost davatelja financijskih usluga), a samim tim i financijski trošak rezerviranja za potencijalne gubitke po ugovorima o financijskim uslugama.

Mehanizmi i instrumenti zaštite trebaju osigurati tri uvjeta: informiranost korisnika (da su im na raspolaganju sveobuhvatne, pravodobne i razumljive informacije o uslugama financijskog lizinga, koje osiguravaju donošenje informirane odluke), pravičan i fer tretman od davatelja lizinga koji, uvažavajući problem informacijske asimetrije, podrazumijeva odgovorno odobravanje financijskog lizinga i financijsko prosvjećivanje korisnika, te pravo na efikasne i jeftine mehanizme mirnog rješavanja sporova, kao alternative sudskim postupcima (Ombudsman u bankarstvu).

Osim toga, potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji, Federacija BiH i BiH obvezale su se da će pravne tekovine Europske unije ugraditi i u domaće zakonodavstvo.

Predloženim zakonom predviđeno je da se zaštita propisuje preko općih uvjeta poslovanja davatelja financijskih usluga, informiranja potrošača u predugovornoj fazi propisivanjem sadržaja informacijskog lista, načina zaključivanja ugovora o pružanju usluge, kao i propisivanjem obveznih elemenata takvih ugovora.

Posebno je razrađena zaštita korisnika financijskih usluga u pogledu njihovih prava i obveza iz ugovora o kreditu i o ostalim uslugama, kao što su revolving kredit, ugovor o bankovnom tekućem računu, o novčanom depozitu, a na temelju preporuka Ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH u sektoru potrošačkih kredita.

Sukladno zaključcima Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH, o novom zakonu je bila otvorena javna rasprava.

U tekstu su, u najvećoj mjeri, ugrađeni prijedlozi i sugestije poslanika oba doma Parlamenta FBiH, Agencije za bankarstvo FBiH i Udruge društava za lizing u BiH, te zadržana osnovna načela i elementi zaštite prava i interesa korisnika financijskih usluga koje predviđaju Direktive EU i najnovija zakonska rješenja zemalja u okruženju, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti