Vlada Kantona Sarajevo pokrovitelj Međunarodnog sajma ENERGA 2018.

21.05.2018. 13:50 / Izvor: Akta.ba
Vlada Kantona Sarajevo pokrovitelj Međunarodnog sajma ENERGA 2018.

Na ovogodišnjoj ENERGI 2018. svoje učešće potvrdilo osam zemalja.

Vlada Kantona Sarajevo i predsjednik uprave firme "Tuzlanski sajam" d.o.o Tuzla, Zlatko Alidžanović danas su svečano potpisali Sporazum o saradnji i pokroviteljstvu Međunarodnog sajma energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije "ENERGA 2018", koji će se održati u periodu od 19 - 21. juna u dvorani "Mirza Delibašić", KSC  Skenderija.

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj kazao je da je ovaj današnji sporazum rezultat dobre privredne saradnje i veze između Sarajeva i Tuzle.

"Sajam ENERGA je značajan kako za strane privredne subjekte tako i za domaće. A još je veći značaj jer privrednom gradu Skenderija vraćamo onaj nekadašnji sjaj. Jedan ovakav sajam je prijeko potreban gradu, državi ali i regiji, i sama njegova tematika jako je bitna za dalji razvoj naše zemlje i njeno primicanje tokovima EU. Tuzlanska regija je industrijska i privredna regija, a Sarajevo je sjedište gdje se ovakve manifestacije mogu održati", kazao je Zolj.

U proteklim godinama Međunarodni sajam ENERGA potvrdio se kao uspješan i atraktivan poslovni događaj, te se svrstao među najznačajnije manifestacije u oblasti energetike u BiH i regiji organizovan domaćim snagama uz pomoć domaćih i stranih partnera. Ideja organizatora, da na jednom mjestu objedini izlagački i prezentacijski program pokazao se kao pun pogodak već osmu godinu zaredom.

Na ovogodišnjoj ENERGI 2018. svoje učešće potvrdilo osam zemalja.

Sarajevo će tokom trodnevnog Međunarodnog sajma i konferencije "ENERGA 2018", kako organizatori najavljuju, biti regionalni energetski centar, kao jedan od najznačajnijih događaja vezan za energetski sektor u Bosni i Hercegovini i po mnogo čemu jedinstven u ovom dijelu Europe. ENERGA se i ove godine održava pod sloganom MISLITI NA BUDUĆNOST - THINIKING THE FUTURE.

Zlatko Alidžanović, predsjednik uprave "Tuzlanski sajam" d.o.o Tuzla  iskazao je veliko zadovoljstvo i uspjeh saradnje koju imaju sa Vladom KS kroz prethodne godine.

"Prošle godine smo napravili brilijantnu sajamsku postavku. Dobili smo komplimente stručne javnosti iz energetskog sektora da je u Skenderiji prošle godine bio postavljen jedan od bolje organizovanih tematskih sajmova. Vođeni time nadamo se da ćemo i ove godine opravdati očekivanja. Ove godine smo u konferencijskom dijelu angažirali eksperte kako bi dobili što snažniji konferencijski sadržaj", kazao je Alidžanović.

Istako je i to da je SERDA prepoznala "Tuzlanski sajam" kao dobrog poslovnog partnere te će se ove godine na ENERGI realizirati sadržaj B2B platforme koje je kreirala Agencija. Bit će predstavljeni rezultati tih komunikacijskih prijava.

Alidžanović kaže da će pored ovih događaja na ovogodišnjoj ENERGI bit upriličeno i potpisivanje bilateralnog sporazuma sa sajmom iz Izmira, Turske. On će doprinjeti tome da će izlagači sa sajma ENERGE potpuno besplatno ostvare svoje sajamske nastupe na sajmu u Izmiru.

"Tokom tri sajamska dana konferencijski program će tretirati aktuelne teme iz oblasti energetskog sektora. Ove godine Programski odbor konferencije ENERGA poseban akcenat je stavio na energetske i klimatske politike u BiH. Ovim sajmom stvaramo i mogućnost firmama iz energetske sektora a posebno sa područja KS, da nastupe na sajmu, a sve zahvaljujući podršci Vlade KS", kazao je Alidžanović  .

Potpisivanju je prisustvovao i ministar privrede Kantona Sarajevo, Muharem Šabić  kazavši kako se nada da će ovaj sajam uskoro prerasti u jedan tradicionalni događaj i ozbiljan međunarodni sajam.

"U zadnje vrijeme sve je više dobrih vijesti i projekata iz energetskog sektora i ovaj sajam će sigurno biti mjesto na kojem će se sklopiti novi poslovi i započeti novi projekti. Kako se stvari odvijaju jasno je da će Sarajevu uskoro trebati jedno moderno sajamište što će svakako biti jedan od zadaka u planovima Vlade KS", kazao je Šabić.

Predsjednik Inicijativnog odbora sajma Mirsad Đonlagić naveo je kako je BiH do sada bila prepoznata kao zemlja "prljave" industrije i zemlja koja će korištena maksimalno kako bi proizvodila energiju za potrebe bivše države.

"Ta navika je ostala i danas, mada trendovi u svijetu idu u jednom potpuno drugom pravcu. Ovdje se sada radi o potrebi energetske diverzifikacije, odnosno upotpunjavanja i proširenja, kako se više ne bi držali kruto činjenica da postoje rudnici i da imamo hidropotencijal. Naši veliki gradovi Sarajevo, Tuzla, Zenica i drugi se posljednjih godina bore sa značajnom zagađenosti zraka tokom jeseni i zime i to se na neki način mora rješavati. Mi kroz pitanje investicija, uz primjenu evropskih standarda i potreba moramo to rješavati. U tom smislu, dobra je stvar što Kanton Sarajevo kreće sa projektoma izgradnje pomenute vjetroelektrane", rekao je Đonlagić.

Konferencija ENERGA 2018 se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva energije, industrije i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Kantona Sarajevo. Partneri projekta su Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine te USAID EIA.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti