Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada TK spremna kupiti dionice fabrike Dita

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas Informaciju o hronologiji i aktivnosti Vlade TK-a na rješavanju statusa d.d. Dita sa ciljem ponovnog pokretanja proizvodnog procesa.

09.09.2014. 15:27 / Izvor: eKapija.ba

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas Informaciju o hronologiji i aktivnosti Vlade TK-a na rješavanju statusa d.d. Dita sa ciljem ponovnog pokretanja proizvodnog procesa. Elaborat, odnosno Plan revitalizacije privrednog društva DITA koji je radio ekspertni tim urađen je na bazi izvještaja sudskih vještaka.

"Obzirom da je kupovina većinskog paketa dionica društva planirana za vrijednost od 1 KM smatra se opravdanim pokušaj spašavanja ovog privrednog društva, a samim tim i upošljavanje kako postojećih tako i novih radnika, navodi se u Informaciji. Također, rad na kreiranju uslova za stvaranje nove vrijednosti zaslužuje dodatno angažovanje i ima društvenu opravdanost za boljitak stanovnika Tuzlanskog kantona", navode oz Vlade TK. 

"Slijedeća aktivnost je kupovina dionica. Ugovor o kupovini dionica je u draftu urađen i poslat je uredu za zakonodavstvo i uredu za pravobranilaštvo na očitovanje. Nakon što se očituju o tom ugovoru, mi ćemo pristupiti daljim koracima što znači kupiti dionice i krenuti u realizaciju odluke koja se tiče oživljavanja "Dite“", rekao je Bahrija Umihanić, predsjednik Vlade TK-a. 

Kazao je da se stav revizorske kuće uvažava u cijelosti, te da je zasnovan na zakonu i konkretnim dokumentima. Vladi TK-a je data informacija o finansijskoj perspektivi preduzeća koju su uvažili.

Također, rekao je da kantonalna vlada ništa nije uradila suprotno zakonu niti će to uraditi. Iako je stečaj bio predložen od revizora koji se njemu, prema premijerovim riječima, učinio kao normalno rješenje, revizor nije bio obavezan da razmatra zakon o finansijskoj konsolidaciji društava niti druge aspekte koji su povezani s organizacionim ni intelektualnim kapitalom koji je nesumnjivo prisutan u "Diti“. 

Za vrijeme trajanja sjednice Vlade TK-a radnici "Dite“ bili su okupljeni ispred zgrade Bosanskog kulturnog centra.
 
"Radnici "Dite“ su sve vrijeme za revitalizaciju preduzeća. Ne znam koji su motivi njihovog okupljanja. Oni imaju puno razloga i opravdanja da budu nezadovoljni, jer njihova agonija traje četiri godine. Mi rješavamo njihov problem u skladu sa zakonom. Više puta sam rekao, a ovaj put ponavljam, da bih volio da to ide puno brže nego što se dešava, ali propisi i procedura su takvi, mi ćemo ih ispoštovati dokraja", rekao je Umihanić. 

Dodaje da rokova nema, ali da je važno što prije doći u poziciju da se imenuje upravni odbor i direktor "Dite“ i uđe u proces apliciranja prema zakonu o finansijskoj konsolidaciji te da se pokrene proizvodnja.

Na osnovu iznešenog Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva smatra da Vlada Tuzlanskog kantona treba nastaviti realizaciju Zaključka Skupštine Tuzlanskog kantona i potpisati ugovor sa LORA d.o.o. Sarajevo o kupoprodaji dionica, kao i sa Brokerskom kućom koja će navedeni ugovor realizovati. 

eKapija.ba/FENA

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti