Vijesti

Za rekonstrukciju sarajevske palače pravde EC daje 1,72 mil EUR, a Norveška 90.000 EUR

07.07.2007. 12:38 / Izvor: Fena

Evropska komisija (EC) izdvojila je 1,72 miliona eura za rekonstrukciju zgrade Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu. Istovremeno, Vlada Kraljevine Norveške osigurala je 90.000 eura, a Kanton Sarajevo (KS) izdvojio je 800.000 KM za sufinansiranje radova na obnovi sarajevske palače pravde.

Memorandum o razumijevanju za realizaciju ovog projekta 06. jula 2007. godine u Sarajevu su potpisali ministar pravde BiH Bariša Čolak, šef Odjela pri Generalnoj direkciji EC-a za proširenje Dirk Lange, predstavnica Ambasade Kraljevine Norveške u BiH Heidi Olufsen, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) Branko Perić i ministar pravde i uprave KS-a Zlatko Mesić, te predsjednici Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu Begzada Gavrankapetanović - Salihagić i Goran Salihović.

Potpisivanje spomenutog dokumenta pozdravili su ministar pravde BiH Bariša Čolak i predsjednik VSTV-a Branko Perić, istaknuvši kako se investiranjem u pravosudni sistem BiH stvaraju pretpostavke za uspostavu efikasnog, neovisnog, profesionalnog i odgovornog pravosuđa. Uz zahvalnost iskazanu u povodu osiguranja spomenutih finansijskih sredstava, kazali su kako je to poticaj pravosudnoj reformi u BiH koja predstavlja jedan od ključnih preduvjeta na putu ka evropskim integracijama.

EC-ov dužnosnik Dirk Lange napomenuo je kako "vladavina zakona" predstavlja ključni prioritet u zemljama zapadnog Balkana, uz uvjerenje da će realizacija ovog i sličnih projekata doprinijeti efikasnijem radu pravosudnih institucija. EC je od 1999. do 2006. godine za sektor bh. pravosuđa izdvojio 83 miliona eura, od čega samo u posljednje četiri godine više od 40 miliona eura. Procjena je kako će za projekt rekonstrukcije i renoviranja zgrade Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu (dva najveća suda u BiH) biti potrebno osigurati oko 3,25 miliona eura.

Ovim projektom predviđena je izgradnja dodatnih sudnica, prostorija za medijaciju, biblioteke i arhiva, te poboljšanje cjelokupne infrastrukture, uključujući kancelarijski prostor i stvaranje uvjeta za informatičko uvezivanje svih segmenata. Ukoliko se osiguraju novci neophodni za realizaciju spomenutog projekta rekonstrukcija sarajevske palače pravde trebala bi početi u drugoj polovini godine, nakon što EC putem tendera odabere najboljeg ponuđača(e).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti