Završena prva faza pilot projekta "Razvoj proizvodnje jagodičastog voća na području Hercegovine"

02.04.2010. 11:27 / Izvor: eKapija.ba
Završena prva faza pilot projekta 'Razvoj proizvodnje jagodičastog voća na području Hercegovine'

Jučer je završena prva faza Pilot projekta "Razvoj proizvodnje jagodičastog voća na području Hercegovine" podijelom sadnica voća, korisnicima projekta općine Konjic.

U proteklom tjednu je također izvršena podijela sadnica korisnicima općina Nevesinje, Široki Brijeg, kao i Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Mostar, Agromediteranskom fakultetu Mostar, te Federalnom agromediteranskom Zavodu Mostar.

REDAH CRRP je pokrenuo pilot projekt "Razvoj proizvodnje jagodičastog voća na području Hercegovine" u listopadu 2009. godine s ciljem da se utvrdi opravdanost ulaganja u proizvodnju kupina, malina, borovnica i sl., te je stoga radi uspješne realizacije istog u projekt uključen Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Mostar kao znanstvena i stručna institucija.

Fakultet će u narednoj fazi projekta pružati stručnu podršku poljoprivrednicima putem terenskih treninga, nadzora, savjetovanja, kao i praćenja, analiziranja i publiciranja dobivenih rezultata.

Ovakvo partnerstvo REDAH CRRP, Fakulteta i Općina će polučiti održivost projekta i omogućiti daljnji razvoj ovog sektora voćarske proizvodnje u smislu povećanja površina, sufinanciranja, transfera pozitivnih rezultata, te u narednoj fazi iznalaženja zajedničkog tržišta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti