Vijesti

Završena prva faza pilot projekta "Razvoj proizvodnje jagodičastog voća na području Hercegovine"

02.04.2010. 11:27 / Izvor: eKapija.ba

Jučer je završena prva faza Pilot projekta "Razvoj proizvodnje jagodičastog voća na području Hercegovine" podijelom sadnica voća, korisnicima projekta općine Konjic.

U proteklom tjednu je također izvršena podijela sadnica korisnicima općina Nevesinje, Široki Brijeg, kao i Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Mostar, Agromediteranskom fakultetu Mostar, te Federalnom agromediteranskom Zavodu Mostar.

REDAH CRRP je pokrenuo pilot projekt "Razvoj proizvodnje jagodičastog voća na području Hercegovine" u listopadu 2009. godine s ciljem da se utvrdi opravdanost ulaganja u proizvodnju kupina, malina, borovnica i sl., te je stoga radi uspješne realizacije istog u projekt uključen Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Mostar kao znanstvena i stručna institucija.

Fakultet će u narednoj fazi projekta pružati stručnu podršku poljoprivrednicima putem terenskih treninga, nadzora, savjetovanja, kao i praćenja, analiziranja i publiciranja dobivenih rezultata.

Ovakvo partnerstvo REDAH CRRP, Fakulteta i Općina će polučiti održivost projekta i omogućiti daljnji razvoj ovog sektora voćarske proizvodnje u smislu povećanja površina, sufinanciranja, transfera pozitivnih rezultata, te u narednoj fazi iznalaženja zajedničkog tržišta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti