Opština Nevesinje

Načelnik Milenko Avdalović: 300.000 KM za podršku poljoprivrednicima

29.02.2024. 10:44 / Izvor: Akta.ba
Nevesinje

Mjere podrške za nabavku mehanizacije, proširenje stada, nabavku sjemenskog materijala i druge podsticaje.

Opština Nevesinje planira da u 2024. godini za podršku poljoprivrednicima izdvoji gotovo 300.000 KM budžetskih sredstava, rekao je načelnik Opštine Milenko Avdalović.

Ruralni razvoj

"Najviše novca, nešto više od 160.000 KM, bit će plasirano na osnovu Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja kroz mjere podrške za nabavku mehanizacije, proširenje stada, nabavku sjemenskog materijala i druge podsticaje, dok je 120.000 KM namijenjeno proizvođačima mlijeka, a približno 10.000 KM planirano je za izgradnju vodopoja", kazao je Avdalović.

Avdalović je naglasio da poljoprivrednici pokazuju veliko interesiranje za podsticaje i da će Odjeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj opštine nastojati da ispoštuje sve zahtjeve.

Govoreći o širenju vodovodne mreže na seoska područja, načelnik je istakao da je opredjeljenje lokalne uprave da vodu dobiju sva sela u kojima se ljudi na ozbiljan način bave poljoprivredom.

Izgradnja cjevovoda

"Gotovo 600.000 KM kreditnih sredstava planirano je za izgradnju pumpne stanice i rezervoara za vodu u Krekovima, čijom bi izgradnjom bili stvoreni uslovi da vodu dobiju Bijenja i Humčani", potvrdio je Avdalović.

Dodao je da će biti nastavljena izgradnja cjevovoda u selima Lukavac i Biograd.

Uvjeti za navodnjavanje

Načelnik Milenko Avdalović je istakao da će formiranjem akumulacije Nevesinje u okviru projekta "Gornji horizonti" biti stvoreni uvjeti za navodnjavanje poljoprivrednih kultura na širem prostoru Nevesinjskog polja. To će, kako je kazao, znatno unaprijediti poljoprivredu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti