Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Završna konferencija projekta SA-ŠA

18.07.2014. 09:28 / Izvor: eKapija.ba

U Sarajevu je jučer održana završna konferencija projekta kojeg finansira EU “Podrška saradnji, inkluziji, edukaciji i promociji romske kulture u BiH i Srbiji, SA-ŠA“ čiji je cilj bio poboljšanje položaja Roma u pograničnom području BiH i Srbije, te razmjena iskustava i pronalaženje zajedničkih rješenja za socijalne probleme u ovim zemljama.

U uvodnom dijelu konferencije prisutnima se obratila pomoćnica gradonačelnika Grada Sarajeva za lokalnu samoupravu i koordinator projekta „SA-ŠA“ Dragana Solaković, Progam menadžer Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA Sanela Dževlan, koordinator za izgradnju kapaciteta projekta Hilfswerk Austria International u BiH Lejla Brulić i predstavnica Nacionalnog Saveta Romske Nacionalne Manjine – Srbija Sofka Vasiljković, kao predstavnici partnera koji su učestvovali u realizaciji projekta SA-ŠA.U proteklom periodu, u okviru projekta SA-ŠA (Sarajevo – Šabac) uspješno su realizirane brojne aktivnosti koje su doprinijele povećanju stepena edukacije i informiranosti romske populacije, promociji njihove kulture i tradicije, te razbijanju stereotipa o romskim nacionalnim manjinama. Uspostavljena je i neformalna mreža SA-ŠA koju čine članice iz BiH i Srbije, te bliska saradnja između članova mreže.

Nabavljena je i distribuirana informatička oprema za članove mreže SA-ŠA te organizirana trodnevna edukacija iz oblasti Upravljanja projektnim ciklusom u BiH i Srbiji za članice mreže, kako bi postali neovisni i konkurentniji na tržištu, s ciljem lakšeg pristupa raspoloživim fondovima i finansijskim sredstvima.

U okviru projekta uspješno su održane dvije regionalne konferencije u Šapcu i u Sarajevu, kao i dvije sajam-izložbe gdje su predstavljene i prezentirane romske folklorne igre, pjesme, narodne nošnje, jela, običaji, tradicija, stari zanati, te umjetnička i književna dijela, kao i upriličene interaktivne radionice za djecu osnovnih škola o sevdahu i djelu najpopularnije romske pjevačice Sofke Nikolić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti