ZDK: Potpisano devet ugovora za izgradnju mini hidrocentrala, a gradnja nijedne nije počela

26.05.2009. 11:33 / Izvor: Fena
ZDK: Potpisano devet ugovora za izgradnju mini hidrocentrala, a gradnja nijedne nije počela

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je Odluku o odobravanju finansijskih sredstava Agenciji za privatizaciju ZDK-a u visini od 100.000 KM.

Ova sredstva namijenjena su za finansiranje redovnih aktivnosti KAP-a ZDK-a za april, maj i juni 2009.

Ministrica za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a Mirzeta Džonlagić, nakon sjednice Vlade ZDK-a, izjavila je da je Vlada usvojila Informaciju o koncesijama na vodama za 2008. godinu.

"Od 2003. godine potpisano je 11 koncesionih ugovora za korištenje i promet mineralnih voda. Ugovori su potpisani na 30 godina i uglavnom se radi o područjima općina Tešanj, Olovo, Maglaj i Žepče. Trenutno je aktivno osam koncesionara, dok su raskinuti ugovori s Farmakomom iz Žepča i preduzećem Muki iz Jelaha. NBI Ćurić dobio je rok do 19. novembra da ispuni uvjete dogovorene ugovorom", izjavila je ministrica Džonlagić.

U ZDK-u je potpisano devet koncesijskih ugovora za izgradnju mini hidrocentrala, međutim, još nikada nijedna elektrana nije izgrađena. Ministrica Džonlagić izjavila je da su u međuvremenu raskinuta četiri ugovora, dok je ostalih pet koncesionara zatražilo i dobilo produženi rok za dobijanje svih potrebnih saglasnosti i početak gradnje.

"Dobijanju dozvole trenutno je najbliži Primus Energi iz Maglaja koji mini hidrocentralu namjerava graditi na rijeci Gostović, općina Zavidovići", izjavila je Džonlagić.

Vlada ZDK-a odobrila je 240.000 KM za finansiranje aktivnosti na izradu šumskogospodarskih osnova za privatne šume u 2009. te 80.000 KM na ime pomoći općinama Zeničko-dobojskog kantona za provođenje mjere preventivnog cijepljenja domaćih životinja protiv crnog prišta (Antraxa) u 2009. godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti