Željeznički saobraćaj na pojedinim dionicama u FBiH odvija se otežano

07.08.2014. 08:12 / Izvor: Fena
Željeznički saobraćaj na pojedinim dionicama u FBiH odvija se otežano

Iz Javnog preduzeća Željeznice FBiH danas je saopćeno da se, usljed vremenskih nepogoda koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu, željeznički saobraćaj FBiH odvija otežano na pojedinim dionicama.

Iz Javnog preduzeća Željeznice FBiH jučer je saopćeno da se, usljed vremenskih nepogoda koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu, željeznički saobraćaj FBiH odvija otežano na pojedinim dionicama.

Zbog izlijevanja rijeka, potoka i nanosa raznog materijala usljed  obilnih padavina 5. augusta 2014. na međustaničnom odstojanju Zavidovići-Žepče-Zavidovići oba kolosijeka dvokolosiječne pruge zatvorena su u 16.03 sata.

Nakon obilaska terena operativnog tima Željeznica Federacije BiH otklonjen je nanos materijala u 20.25 sati, kako bi bio osposobljen lijevi kolosijek dvokolosiječne pruge za odvijanje željezničkog saobraćaja uz pojačane mjere opreznosti.

Kao posljedica jakog nevremena jučer oko 02.15 sati zbog plavljenja trupa pruge i nanosa materijala na prugu, zatvorena su oba kolosijek na relaciji Zenica-Doboj, tako da se željenički saobraćaj na spomenutoj relaciji ne odvija.

Najugroženija mjesta na prugama ŽFBiH, usljed velikog protoka vode i  plavljenja, su: Bistrica, Ograine, Globarica, Piličari, Topčić polje, Nemila, kao i lokalitet Žepča.

Usljed mogućih opasnosti isključen je napon u postrojenjima kontaktne mreže na relaciji Zavidovići - Žepče - Nemila. Radi omogućavanja neometanog pristupa naseljima Nemila i Topčić polje, privremeno su otvoreni prijelazi u nivou sa žljezničkom prugom.

Također, komplikacije u odvijanju željezničkog saobraćaja pogodile su Tuzlansku regiju, te je na dionici Brčko-Banovići, između stanica Bosanska Bijela i Srebrenik, danas zatvoren željeznički saobraćaj.

Kod službenog mjesta Špionica odnesen je dio trupa pruge i izapran tucanik. Na međustaničnom odstojanju Tinja-Mramor poplave su nanijele zemlju na vanjski dio kolosijeka.

Značajno plavljenje pojavilo se oko mjesta Lukavac i Bosanska Poljana na pruzi Tuzla - Doboj. Željeznička pruga trenutno nije ugrožena, te se saobraćaj odvija uz pojačane mjere opreznosti, smanjenje brzine, kao i uvođenje laganih vožnji.

Područje mostarske, sarajevske i bihaćke regije za sada je prohodno, nema ograničenja u odvijanju željezničkog saobraćaja niti šteta na željezničkoj pruzi i objektima. Teretni i putnički vozovi redovno saobraćaju na dionici Čapljina-Zenica-Čapljina, a operativne ekipe ŽFBiH nalaze se na terenu.

Direktorima poslovnih područja ŽFBiH naloženo je da poduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti i u skladu s Pravilnikom o postupanju u vanrednim okolnostima, ostvare saradnju s predstavnicima lokalnih zajednica i civilne zaštite, mobilišu svo raspoloživo ljudstvo i materijalno-tehničke resurse u cilju ublažavanja posljedica poplava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti