Žene vlasnici ili osnivači u oko 26 posto privrednih društava RS-a

15.12.2017. 13:48 / Izvor: SRNA
Žene vlasnici ili osnivači u oko 26 posto privrednih društava RS-a

Direktorica Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić navela je da su žene najčešće zastupljene u uslužnim djelatnostima.

Žene su osnivači ili vlasnici u oko 26 odsto ukupnog broja registrovanih privrednih društava u Republici Srpskoj, a zahvaljujući institucionalnoj podršci žensko preduzetništvo je prisutno u svim segmentima industrije, istaknuto je danas u Banjaluci pred početak prve konferencije o ovoj temi.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da su zahvaljujući i ženskom preduzetništvu ostvareni rezultati vrijedni pažnje, poput rasta BDP-a od 3,5 odsto 2016. godine, a slično se očekuje i ove.

On je porčio da je cilj ne samo podsticanje preduzetništva u uslužnim djelatnostima, nego i preduzetništva koje je usmjereno na proizvodnju i uvođenje novih tehnologija.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je u periodu od 2011. do 2016. godine, podržavajući sektor malih i srednjih preduzeća, investirala oko 640 miliona KM.

"Oko 88 miliona KM plasirano je posredstvom Ministarstva. Trudićemo se da politiku direktnog podsticaja radimo i naredne godine", rekao je Đokić pred početak "Prve konferencije ženskog preduzetništva u Republici Srpskoj".

On je dodao da konferencijom žele dati novu smjernicu za izradu strategije o ženskom preduzetništvu koja bi obuhvatala period do 2020. godine i kojom se želi naglasiti važnost uloge žene u preduzetništvu, te razviti nove metode koje do sada nisu bile dovoljno zastupljene u poslovnoj praksi.

Direktorica Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić navela je da su žene najčešće zastupljene u uslužnim djelatnostima, ali da statistika nije uvijek vjerna, jer je mnogo žena koje su već na drugoj ili trećoj poziciji nekog privrednog društva i svojim poslovima znatno doprinose poslovnim uspjesima.

Ona je napomenula da Privredna komora godinama radi na osnaživanju ženskog preduzetništva, promociji, edukaciji i povezivanju sa potencijalnim partnerima na drugim tržištima, te da je 2014. godine konstituisan Savjet za žensko preduzetništvo s ciljem stvaranja institucionalnog okvira podrške ženskom preduzetništvu.

Direktor drvne industrije "Bor" Gradiška Milena Vrhovac, kao preduzetnik u prerađivačkoj industriji, poručila je ženama da budu hrabre i ideje sprovedu u djelo, jer postoji institucionalna podrška na svim nivoima.

Ona je navela da njena firma 62 odsto proizvodnje izvozi na tržište EU i da procedure koje treba sprovesti u firmi nisu zahtjevne da bi se stekli standardi neophodni za izvoz.

Martina Rotim iz Evropske banke za obnovu i razvoj navela je da u okviru ove banke 16 godina djeluje odjeljenje koje se bavi savjetovanjem za mala i srednja preduzeća.

"Programom sufinansiranja, podržali smo više od 900 projekata. Nažalost, deset odsto se odnosilo na projekte firmi u kojima su žene direktori", rekla je Rotimova.

Konferencija je okupila više od 240 učesnika, a organizuju je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske u saradnji sa Privrednom komorom Srpske, Područnom privrednom komorom Banjaluka, Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, uz podršku EBRD-a i Njemačkom organizacija za tehničku saradnju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti