"Solarno drvo" za punjenje mobitela i laptopa postavljeno u Sarajevu

29.03.2016. 08:06 / Izvor: Akta.ba
'Solarno drvo' za punjenje mobitela i laptopa postavljeno u Sarajevu

Projekt Udruženja studenata i inžinjera elektrotehnike pod nazivom "Solarno drvo“ prezentiran je jučer na Elektrotehničkom fakultetu, u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

Projekt Udruženja studenata i inžinjera elektrotehnike pod nazivom "Solarno drvo“ prezentiran je jučer na Elektrotehničkom fakultetu, u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

Predsjednik Udruženja Almedin Kavaz je, prilikom predstavljanja projekta, kazao da će svi prolaznici, a najviše studenti u Kampusu imati priliku da u svako doba napune svoje mobitele ili prenosne računare i da koriste električnu energiju koja se dobiva samoproizvodnjom iz solarne energije.

Također će koristiti i kao element javne rasvjete, jer oko solarnih panela je štedljiva led rasvjeta koja svijetli u više boja.

Kavaz kaže da je na realizaciji projekta radilo osam studenata, članova Udruženja studenata i inžinjera elektrotehnike, koji su u potpunosti osmislili i implementirali projekt.

- Od ideje do implementacije projekta prošlo je skoro tri godine, ali aktivnog rada od kako smo dobili grant od Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo prošlo je više od godinu dana - naveo je Kavaz.

Ukupna vrijednost projekta je 22 hiljade KM, a sufinansiralo ga je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Resorni ministar Čedomir Lukić kazao je da, kad je u pitanju energetska efikasnost, ona ima svoj značaj i jedna je od suštinskih aktivnosti koje na globalnom nivou treba da se rješavaju.

- Utoliko smo se i mi opredijelili za jedan ovakav projekt u kojem nam je bilo značajno da se uključe, prije svega, studenti Elektrotehničkog fakulteta za koje smo željeli da, u skladu s onim za šta se i obrazuju, učestvuju na nekom konkretnom rješenju - istaknuo je ministar Lukić.

Dodaje da će ono što su studenti svojim radom napravili biti na raspolaganju svim studentima, te da će podići svijest šire društvene zajednice i samih studenata.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu Samim Konjicija smatra da realizacijom ovakvih projekata studenti demonstriraju da su u stanju da zaokruže jedan cijeli projekt, od apliciranja, osiguravanja podrške za takve projekte, ideje, pa do same realizacije.

- Radi se o temi koja je interesantna. To su, možemo reći, alternativni izvori, ali oni svakim danom postaju sve manje alternativni, a sve više vrlo važni izvori električne energije - kazao je Konjicija.

Naveo je da za njih nije nikakva novost jedan ovakav projekt, ističući da studenti postižu izuzetne rezultate.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije