Google zapošljava radnike preko svog pretraživača

28.08.2015. 15:19 / Izvor: bug.hr
Google zapošljava radnike preko svog pretraživača

Max Rosett postao je zaposlenik Googlea jer je u pretraživač ukucao pojam "python lambda function list comprehension".

Max Rosett od ove sedmice zaposlenik je Googlea, a prije tri mjeseca bio je na poslovnoj prekretnici i još uvijek u procesu učenja programiranja.

Jednog dana naišao je na vrlo zanimljivu situaciju i radeći na jednom pokusnom programerskom projektu potražio je pomoć na Internetu.

U Google tražilicu je upisao "python lambda function list comprehension" i dobio uobičajene rezultate.

No, tada se dogodila "magija" – rezultati pretraživanja su se razdvojili i otkrili mu poveznicu na sasvim novo područje.

Google je, naime, prema njegovom upisu zaključio da "govore istim jezikom", te ga preusmjerio na svoju stranicu za regrutiranje inženjera, Foobar.

Tamo je pak sam morao, u sučelju sličnom onome na UNIX-u, istražiti što se od njega traži, te riješiti niz programerskih zadataka. Nakon što je uspješno odgovorio na sve izazove, uslijedio je poziv iz Googleovih ljudskih resursa, i Rosett se našao u Mountain Viewu na intervjuu za posao.

Cijeli ovaj misteriozni proces novi je Googleov programer opisao u svom blogu, a iz Googlea su (također tajanstveno i kriptično) zaRe/Code potvrdili da na ovaj način zapošljavaju i dalje. Za doći u priliku za dobivanje posla potrebno je samo u tražilicu upisati pravi pojam.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza