EU

Milanović: Na kritike Svjetske banke gledam kroz interes Hrvatske

07.07.2014. 08:40 / Izvor: Fena

Predsjednik hrvatske Vlade i SDP-a Zoran Milanović rekao je novinarima danas u Topuskom da na kritike Svjetske banke gleda prije svega kroz interes Hrvatske.

"Iza svake od kritika krije se i neki materijalni interes. Jedini naš interes je Hrvatska, to je materijalni interes svih nas koji živimo u Hrvatskoj. U tom kontekstu vidim i Svjetsku banku. Svjetskoj banci svaka čast, ali pogledajte malo po svijetu savjete koje je Svjetska banka davala. Oni koji su ih prihvaćali automatski, bez razmišljanja, i dan danas su tamo gdje su bili prije deset godina, a oni što su i slušali, ali i radili po svom su Koreja i slično", rekao je Milanović odgovarajući na pitanja novinara u hotelu Toplice u Topuskom, nakon pozdravnih riječi na 9. konvenciji Foruma mladih.

Zamoljen da komentira kritiku Svjetske banke da Hrvatska nema čelnike koji bi Hrvatsku mogli izvesti iz krize, te da više pomažu javnom nego privatnom sektoru, Milanović je odgovorio:

"Vidite, netko misli da bi trebalo uništiti javni sektor, da bi trebalo sve karte dati na ptivatni sektor. Mi predlažemo izmjene Zakona o radu i smatramo da je to dobro, da je fleksibilniji, ali prvenstveno u interesu više posla. Ali kažemo i da nećemo mijenjati mirovinski sustav na način da se u mirovinu ide tek sa 67 godina života. Onda kažu da smo socijalno osjetljivi, socijalisti ili da smo samo za javni sektor, a to je prije svega razum", rekao je.

"Uvijek je netko nečim nezadovoljan. Ja mislim da naša politika dokazuje da razmišljamo i biramo. Da naše zakonodavstvo mora biti drugačije, više u interesu posla, ne poslodavaca, nego da pomogne nekim poslodavcima, mnogim poslodavcima, da otvaraju više radnih mjesta, što je u interesu ljudi", kazao je Milanović.

 Zamoljen da komentira pad rejtinga SDP-u, te činjenicu da je on po zadnjim anketama postao najnepopularniji političar, Milanović je rekao da misli da je njegova koalicija bolja opcija, te da će se u godinu i pol dana izboriti za povratak povjerenja.

"Mala je to razlika, pokazali smo da možemo. A ljudi neka razmisle što je alternative. Čujte, to je nešto što kao svoj politički kapital ulažete, dižete, gubite, padate. Do izbora je više od godinu dana. Mi ćemo postići sa svojim prirodnim partnerima, vjerujem usprkos svih poteškoća, da Hrvatska nastavi putem ovih promjena koje mnogi ne razumiju, ne prihvaćaju. Na nama je da to ljudima objasnimo i približimo. Ako to nismo u stanju, to je isto naš problem. Nitko ne može reći da Hrvatska nema alternative. Preživjet će, žilava je Hrvatska, ali pitanje je u kakvom stanju i što je alternativa", rekao je Milanović.

Na pitanje o oštroj kritici na Facebooku jednog člana riječkog Foruma mladih SDP-a zbog Milanovićeve izjave u Gunji (gdje je premijer rekao kako zna da se zidovi sporo suše jer mu je prošle godine u kući pukla cijev), te je li točno da mu se mu se zatim i ispričao, Milanović je rekao da mu to nije poznato. "Najiskrenije vam kažem, ne znam, ne živim na Facebooku, živim stvaran život", rekao je.

Odgovarajući na upit novinara tko stoji iza afere Barbika, rekao je kako mu "stvarno nije poznato tko stoji iza toga”, te da je samo vidio nešto o tome u novinama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU