Predstavljen projekat EU za poboljšanje vodosnadbijevanja u BiH

01.06.2016. 15:02 / Izvor: Akta.ba
Predstavljen projekat EU za poboljšanje vodosnadbijevanja u BiH

Na okruglom stolu su prezentovani preliminarni nalazi istraživanja o zakonodavno-pravnom, institucionalnom i strateškom okviru za oblast voda.

Na okruglom stolu, održanom u Banjaluci, predstavljeni su ciljevi i aktivnosti projekta koji finansira EU “Voda za sve”.

EU finansira ovaj projekat sa ciljem da se osigura značajno povećanje opšteg i pravičnog pristupa zdravoj vodi za piće za sve građane Bosne i Hercegovine. Prema raspoloživim podacima, 40% stanovnika Federacije BiH i 52% stanovnika Republike Srpske koristi lokalne sisteme vodosnadbijevanja koji najčešće nemaju osiguran stručni nadzor i redovnu kontrolu kvaliteta vode. Pravilno upravljanje sistemima vodosnadbijevanja je pretpostavka da Bosna i Hercegovina obezbijedi primjenu prava na bezbijednu pitku vodu za sve građane, a tu obavezu država je preuzela prihvatanjem Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

Na okruglom stolu su prezentovani preliminarni nalazi istraživanja o zakonodavno-pravnom, institucionalnom i strateškom okviru za oblast voda i komunalne djealtnosti vodosnadbijevanja, uključujući vodosnadbijevanje putem lokalnih vodovodnih sistema. Milan Smiljanić, konsultant, posebno je istakao potrebu za donošenjem preciznih zakonskih rješenja i usklađivanjem zakona kojima se reguliše oblast  voda i komunalna djelatnost vodosnadbijevanja. Dodao je da u narednom periodu slijedi analiza upitnika dostavljenih od strane jedinica lokalne samouprave u BiH, čiji rezultati će zajedno sa analizom cjelokupnog zakonodavno-pravnog okvira u oblasti voda i komunalne djelatnosti vodosnadbijevanja dati osnovne smjernice za daljnju realizaciju projektnih aktivnosti.

Učesnici okruglog stola pokazali su veliki interes za prezentovane teme i potvrdili relevantnost aktivnosti planiranih u projektu „Voda za sve“. Utvrđena je potreba usklađivanja postojećih praksi i zakonodavstva u BiH sa direktivama Evropske unije, kojima se regulišu principi upravljanja vodama i standardi kvaliteta vode za piće. Učesnici su svjesni da, prema važećim propisima, jedinice lokalne samouprave imaju isključivu obavezu da osiguraju uslove za organizovano, trajno i kvalitetno obavljenje komunalne djelatnosti vodosnadbijevanja. Međutim, resorna ministarstva moraju se uključiti u rješavanje problema, jer je zakonska procedura za izgradnju i legalizaciju lokalnih vodovoda komplikovana i skupa.

EU finansira ovaj projekat iznosom od 184.212 €, a projekat sprovodi Centar za menadžment, razvoj i planiranje – MDP Inicijative (MDPi) iz Doboja, zajedno sa Udruženjem za oblasti voda i zaštite okoliša „Aquasan mreža u BiH“ iz Bihaća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU