EU / NATO

Crna Gora sprema za daljnju podršku BiH na putu saradnje sa NATO-om

21.04.2021. 10:04 / Izvor: Akta.ba
Crna Gora sprema za daljnju podršku BiH na putu saradnje sa NATO-om

Tokom konzultacija razmatrano je jačanje suradnje sa susjedima i u regiji uz promoviranje dijaloga usmjerenog ka rješavanju otvorenih pitanja.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore Ljubomir Mišurović predvodili su izaslanstva ministarstava na bilateralnim konsultacijama o NATO pitanjima, koje su održane danas u Sarajevu.

Tokom konzultacija razmatrano je jačanje suradnje sa susjedima i u regiji uz promoviranje dijaloga usmjerenog ka rješavanju otvorenih pitanja. 

Razmijenjena su mišljenja o iskustvima Crne Gore na planu euroatlantskih integracija, te razgovarano o suradnji u okviru Američko-jadranske povelje (A5) i najboljim praksama u korištenju instrumenata i mehanizama suradnje sa NATO-om. Također su prezentirana iskustva Crne Gore na planu javne diplomacije, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Brkić je istaknuo da su bilateralni odnosi BiH i Crne Gore na visokom stupnju međusobnog uvažavanja, te da su primjer dobrih susjedskih odnosa. Unapređenje odnosa sa Crnom Gorom i drugim susjednim državama, su jedan od vanjskopolitičkih prioriteta BiH, a regionalna suradnja vitalni i nezamjenjivi mehanizam na putu ka članstvu u Europskoj uniji.

Podrška Crne Gore, kao zemlje koja je nedavno postala članicom NATO-a, Bosni i Hercegovini je veoma značajna i korisna kao i razmjena iskustava i "know-how" u euroatlantskim procesima. Za BiH je naročito važan prijenos iskustva Crne Gore iz oblasti javne diplomacije, odnosno informiranja javnosti o značaju i prednostima unaprjeđenja odnosa sa NATO-om a u kontekstu komunikacijske strategije Crne Gore.

Zamjenik ministrice je istaknuo da BiH ostaje posvećena sigurnosnoj i obrambenoj suradnji sa susjedima u okviru Američko-jadranske povelje (A5), kojom je naša zemlja tijekom 2020. godine uspješno predsjedavala i usprkos veoma izazovnim okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, ostvarila većinu planiranih aktivnosti. 

A5 je omogućila napredak u odnosima zemalja zapadnog Balkana unapređenjem dijaloga i sigurnosnih uvjeta u regiji, te se dokazala uspješnim sredstvom za suradnju država koje imaju zajednički interes.

Brkić, koji je i predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om, informirao je izaslanstvo Crne Gore o radu i predstojećim aktivnostima Povjerenstva uključujući aktualnu izradu nacrta Programa reformi 2021.

Izaslanstva BiH i Crne Gore su se usuglasila da regionalna ekonomska suradnja koja je ključna za transformaciju zapadnog Balkana i približavanje Evropskoj uniji, treba biti nastavljena, naročito kada je riječ o liberalizaciji kretanja roba, kapitala, usluga i ljudi.

Mišurović je pozdravio napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla na putu suradnje s Alijansom i izrazio spremnost Crne Gore za daljnju podršku, pomoć i razmjenu iskustava.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU