Beč očekuje milijardu eura prometa od hoteljerstva

08.10.2014. 14:30 / Izvor: eKapija.ba
Beč očekuje milijardu eura prometa od hoteljerstva

Neki od zacrtanih ciljeva Beča u razvoju turizma do 2020. godine su 18 miliona noćenja godišnje, jedna milijarda eura prometa u hotelijerstvu i nove direktne aviolinije prema 20 svjetskih metropola.

U Beču je predstavljena "Strategija turizma 2020" u čiju su izradu po prvi put osim predstavnika turizma i drugih privrednih grana bili uključeni i međunarodni stručnjaci, a u sklopu konkursa «Open Innovation» pristiglo je 500 ideja iz 43 države.

Nova dugoročna strategija je potrebna kako bi turizam ostao među najvažnijim privrednim granama u Beču, a već danas sa 3,23 milijarde eura doprinosi bečkom bruto regionalnom proizvodu, navode iz Compressa. 

Neki od zacrtanih ciljeva do 2020. godine su 18 miliona noćenja godišnje, jedna milijarda eura prometa u hotelijerstvu i nove direktne aviolinije prema 20 svjetskih metropola. Međunarodni stručnjaci ove ambicije bečkog turizma smatraju opravdanim, jer ciljna grupa turista koji se okreću gradskom turizmu postaje sve veća. Gosti iz Azijskih zemalja kojih će, prema istraživanjima, biti sve više, preferiraju gradove kao svoja turistička odredišta. Beč će profitirati i od sve zahtjevnije grupe «turista kulturnjaka» koji insistiraju na širokoj ponudi i kombinaciji različitih užitaka.

Lajtmotiv nove turističke strategije glasi "Global.Smart.Premium", a na prezentaciji je posebno objašnjen pojam "premium". To podrazumijeva da i obični kiosci sa jeftinom hranom i mala prenoćišta trebaju biti "najbolji u svojoj kategoriji", baš kao i ekskluzivni restorani i hoteli sa pet zvjezdica.

Bitnu ulogu u privlačenju turista nije imala samo bogata kulturno-istorijska ponuda Beča, već i modernizacija javne infrastrukture, poboljšanje saradnje sa aerodromom, izgradnja nove željezničke stanice i prilagođavanje sve izraženijem trendu putovanja autobusima.

"Startegija turizma 2015" je odavno realizovana. Zadati cilj od 11,2 miliona noćenja godišnje ispunjen je već 2011. godine. Prihodi od turizma prognozirani su na 587,4 miliona eura, a već lani su iznosili 608,9 miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU