Upravna zgrada Krajinaputeva na bubnju ponuđena na javnu prodaju

13.06.2017. 08:52 / Izvor: Nezavisne novine
Upravna zgrada Krajinaputeva na bubnju ponuđena na javnu prodaju

Ovo pre­du­ze­će, pri­je ra­ta i u prvim po­sli­je­ra­tnim go­di­na­ma, bi­lo je je­dan od li­de­ra u gra­đe­vin­skoj dje­la­tnos­ti.

Upra­vna zgra­da pre­du­ze­ća "Kra­ji­na­pu­te­vi" iz Bi­ha­ća, ko­ja se na­la­zi u stro­gom cen­tru ovog gra­da, po­nu­đe­na je na ja­vnu pro­da­ju po po­čet­noj ci­je­ni ko­ja izno­si 650.000 ma­ra­ka.

Odlu­ku o pro­da­ji ovog obje­kta do­nio je odbor ste­čaj­nih po­vje­ri­la­ca ovog pre­du­ze­ća, a pro­da­ja će se oba­vi­ti kom­bi­no­va­nom me­to­dom, pi­sme­nim po­nu­da­ma i usme­nim nadmetanjem. Za­ni­mlji­vo je ka­ko zgra­da, ko­ja je pre­dmet pro­da­je, pred­stav­lja kul­tur­no-is­to­rij­sku zna­me­ni­tost jer je iz­gra­đe­na u prvim go­di­na­ma vla­da­vi­ne Aus­tro­ugar­ske ovim pros­to­ri­ma.

Pro­da­jom imo­vi­ne "Kra­ji­na­pu­te­va" nas­to­je se izmi­ri­ti du­go­va­nja ovo­ga, ne­ka­da re­spe­kta­bil­nog pre­du­ze­ća, ko­ja izno­se oko 6,5 mi­li­ona ma­ra­ka. Ovo je dru­gi po­ku­šaj pro­da­je ove zgra­de, bu­du­ći da je pri­je go­di­nu da­na Vla­da USK po­nu­di­la 650.000 ma­ra­ka za nje­nu ku­po­vi­nu.

Za­mi­sao je bi­la da se u zgra­du use­li Pravni fa­kul­tet u Bi­ha­ću, ko­ji tre­nu­tno ra­di u iznaj­mlje­nim pros­to­ri­ja­ma, me­đu­tim, Vla­da je u po­slje­dnji čas odus­ta­la od ku­po­vi­ne. Naj­ve­ći dio du­go­va­nja "Kra­ji­na­pu­te­vi" ima­ju za ne­pla­će­ne po­re­ze, te za kre­di­tne oba­ve­ze pre­ma ban­ka­ma ko­je ni­su vra­će­ne.

Ovo pre­du­ze­će, pri­je ra­ta i u prvim po­sli­je­ra­tnim go­di­na­ma, bi­lo je je­dan od li­de­ra u gra­đe­vin­skoj dje­la­tnos­ti na po­dru­čju USK te za­poš­lja­va­lo ne­ko­li­ko sto­ti­na ra­dni­ka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije