Kompleksno pitanje

Zakazan sastanak zbog problema eksploatacije uglja u Sanskom Mostu

19.02.2024. 08:04 / Izvor: Nezavisne novine
ugalj rudnik

Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona opredijeljeno je za prevazilaženje trenutne situacije vezane za eksploataciju mrkog uglja.

Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona opredijeljeno je za prevazilaženje trenutne situacije vezane za eksploataciju mrkog uglja na području općine Sanski Most i za 23. februar ove godine zakazalo je sastanak u Bihaću.

"Želimo da razgovaramo sa predstavnicima koncesionara, lokalne zajednice, mještana i nevladinih organizacija te da pokušamo približiti stavove o ovom pitanju", kazao je Amir Kardašević, resorni ministar.

Prema njegovim riječima, eventualno raskidanje ugovora s koncesionarom, kompanijom "Lager" iz Posušja, je kompleksno pitanje.

"Ugovor je potpisan 2025. godine na period od 30 godina, mi sada ulazimo tek u devetu godinu važenja ugovora. Bilo kakvo jednostrano raskidanje ugovora imalo bi značajne posljedice po onu stranu koja dovede do toga", kazao je Kardašević. Prema njegovim riječima, veći dio nadležnosti, kada se radi o eksploataciji uglja, u ingerenciji je institucija na federalnom nivou, posebno kada je riječ o inspekcijskom nadzoru.

Podsjećamo da je Općinsko vijeće Sanski Most na svojoj tematskoj sjednici koja je održana prije dvadesetak dana jednoglasno donijelo odluku o povlačenju saglasnosti na koncesiju koja je prije devet godina izdata za eksploataciju mrkog uglja na širem području sela Kamengrad.

Od Vlade USK, kao organa koji je izdavalac koncesije, traži se da poništi ranije sklopljeni ugovor, a od nadležnih federalnih ministarstava i institucija također se traži poništavanje rješenja i ukidanje dozvola za pomenutu eksploataciju.

Inače, svemu su prethodili protesti građana i poljoprivrednika, te burna tematska sjednica Općinskog vijeća zakazana na zahtjev mještana i ekoloških udruženja koji ukazuju na negativne efekte eksploatacije uglja na području kamengradskih bazena. Oni ističu kako je prekomjerna eksploatacija ugrozila poljoprivrednu proizvodnju i životni okoliš, kao i zdravlje mještana. Žale se i na uzurpaciju privatne imovine od strane eksploatatora, odlaganje jalovine na privatne zemljišne parcele, uništavanje putnih komunikacija usljed saobraćaja teretnih kamiona te na ugrožavanje lokalnih vodotokova.

S druge strane, predstavnici firme "Lager" navode kako je ova kompanija u proteklom periodu ispunila i ispoštovala sve zakonske uslove vezane za eksploataciju uglja, uključujući i okolišne dozvole.

Naveli su kako su u revitalizaciju rudnika u Kamengradu uložili desetine miliona maraka, te su generisali otvaranje oko 600 radnih mjesta, što lokalnoj zajednici, ali i šire, donosi veliku ekonomsku korist.

Također, kako su istakli, zahvaljujući njihovoj eksploataciji uglja u značajnoj mjeri se održava stabilnost energetskog sistema u Federaciji BiH, a navode i primjere u kojima je ugrožena bezbjednost njihove imovine i radnika od strane pojedinaca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti