Otvoren prvi community garden u Sarajevu!

22.09.2016. 08:58 / Izvor: Akta.ba

Važnost same ideje kreiranja ovakvog prostora su prepoznali mnogi pojedinci, ali i donatori i društveno odgovorne kompanije.

U ulici Mula Mustafe Bašeskije, otvoren je park i prvi community garden u Sarajevu pod nazivom ‘Slobodna zona’. Park je produkt jednogodišnjeg rada mladih aktivista i aktivistkinja iz Sarajeva, ali i ostalih gradova, kao i regiona. Nizom radnih akcija, mladi su iz prethodno zapuštenog prostora uspjeli očistiti nekoliko tona građevinskog materijala i smeća koji se tu godinama akumulirao. 

"U kratkom periodu smo jednu devastiranu površinu uspjeli prenamijeniti u prostor od značaja za sve građane i građanke. Prvi put smo uspijeli stvoriti u Sarajevu jedan prostor u kojem će mladi moći učiti, zabavljati se i komunicirati sa svojim vršnjacima, slobodno i sigurno", kazao je Samir Mahmić, jedan od aktivista.

Važnost same ideje kreiranja ovakvog prostora su prepoznali mnogi pojedinci, ali i donatori i društveno odgovorne kompanije poput Fondacije SHL, Instituta za razvoj KULT, Sarajevske Pivare, KJKP PARK i RedBull-a.

"Podatak da na više od 8.000 mještana Starog Grada dolazi tek jedan park je izrazito poražavajući. Lokalne vlasti moraju da uzmu u obzir očuvanje zelenih površina u urbanoj jezgri grada. Moramo da misimo na održivost i zdravo odrastanje budućih generacija, te da konstantno zagovaramo ovakve inicijative u našim lokalnim zajednicama", podijelila je Azra Džaferbegović, aktivistkinja Slobodne Zone.

U kreiranom prostoru, koji je okarakterisan i kao ‘prva učionica na otvorenom’, pružit će se prilika obrazovnim ustanovama, organizacijama civilnog društva ali i neformalnim gupama da održavaju edukativne programe i radionice, te mladima ponude jednu novu dimenziju učenja.

"Pokazali smo da i u neuređenom sistemu i društvu, možemo sprovesti kvalitetne inicijative. Želimo da ponudimo jednu svijetliju sliku budućnosti koja je ostvariva, uz saradnju svih faktora društva krenuvši od građana pa do lokalnih vlasti", Ahmed Hadžić, aktivista.

Pozivaju se sve građani i građanke, institucije, organizacije civilnog društva i društveno odgovorne kompanije koje su zainteresirane za korištenje samog prostora ili unapređenje istog da ih kontaktiraju preko Facebook page-a ili na mail  parkslobodnazona@gmail.com.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza