Svi žele plavu kvačicu: Zašto je bitno imati verifikovanu Facebook stranicu

15.03.2017. 08:28 / Izvor: Akta.ba
Svi žele plavu kvačicu: Zašto je bitno imati verifikovanu Facebook stranicu

Verifikacija Facebook stranica je tema koja često frustrira mnoge portale, javne ličnosti i sportiste iz regiona.

Verifikacija Facebook stranica je tema koja često frustrira mnoge portale, javne ličnosti i sportiste iz regiona s obzirom na relativno kompliciran, neizvjestan i dugotrajan proces. Kao što je slučaj sa mnogim drugim funkcionalnostima, verifikacija oficijelno nije podržana za region Jugoistočne Evrope. Vjerovatan razlog za ovo je relativno slabo poznavanje našeg regiona u Facebook kompaniji.

Popularna “plava kvačica” koju vam Facebook dodijeli nakon uspješne verifikacije ne samo da je cool nego je i vid garancije kompanije u pogledu autentičnosti Facebook stranice i osobe ili organizacije koju predstavlja. S te strane, sasvim je razuman uzdržan odnos Facebooka prema korisnicima iz našeg regiona koji žele da se istaknu na ovoj društvenoj mreži.

Facebook “blue badge” je oficijelno omogućen medijima, sportistima, javnim osobama, muzičarima i političkim organizacijama koji su obično žrtve velikog broja lažnih profila koji se koriste imenom prepoznatljivih osoba i organizacija kako bi relativno brzo došli do većeg broja fanova, a time i marketing potencijala. Verifikovane stranice i profili su u prilici da pristupe posebnom panelu podrške koji im omogućava gašenje ili još bolje spajanje lažnih profila i stranice čime se brzo i lako rješava ovaj problem. Još neke od opcija koje dobijamo Facebook verifikacijom su promjena imena ili usernamea, prijava hakiranih naloga, prijava narušavanja IP-a, prijava problema na video platformi kao i najave novih neobjavljenih funkcionalnosti na Facebooku.

Jedan od strateških razloga zbog čega Facebook ima interes verifikacije online medija i političara u prvom redu je sprečavanje širenja lažnih vijesti u news feedu korisnika kroz veći doseg naloga i stranica koje su verifikovane.

Kompanija se našla na udaru javnosti tokom posljednje predsjedničke kampanje u SAD-u zbog velikog broja lažnih vijesti koje su postale viralne. Verifikacija je jedan od načina na koje će se Facebook boriti protiv ove pojave i s tim u vezi je dobra vijest da postoji način da verificirate svoje Facebook naloge i stranice.

Neki od preduslova su vrsta Facebook stranice ili naloga, što praktično znači da se radi o jednoj od pomenutih grupa, mediji, političke organizacije i javne ličnosti. Nadalje, potrebno je uredno popuniti sekciju “O stranici” kojom korisnicima dajemo podatke o našoj Facebook sranici i ukoliko se radi o privatnom nalogu, uključena opcija “Follow” koja korisnicima omogućava praćenje naloga.

Konačno, vjerovatan razlog zašto je Facebook ugasio ranije omogućenu opciju slanja zahtjeva za verifikaciju je veliki broj nekredibilnih zahtjeva koji je dolazio iz ovog regiona i time zatrpao ograničen broj inžinjera koji u Facebooku rade na ovim poslovima.

Edin Halilović, Konsultant za online marketing Lilium Digital Consulting Ltd​

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza