Kreka Sjever: Jedini uvjet za ulazak u poslovnu zonu nova zapošljavanja

24.07.2017. 12:33 / Izvor: Akta.ba
Kreka Sjever: Jedini uvjet za ulazak u poslovnu zonu nova zapošljavanja

Prve parcele u novoj poslovnoj zoni Kreka Sjever u Tuzli kupile su tri proizvodne kompanije.

Prve parcele u novoj poslovnoj zoni Kreka Sjever u Tuzli kupile su tri proizvodne kompanije koje planiraju otvaranje novih radnih mjesta i povećanje proizvodnje. 

Radi se o kompanijama Koala Auotomative koja se bavi proizvodnjom dječijih igračaka, Progetti koja se bavi proizvodnjom obuće za poznati svjetski brend Prada, te pekara Kabil iz Tuzle koja se bavi proizvodnjom i prodajom pekarskih proizvoda.

''Jedini uvjet ulaska u zonu je broj zaposlenih. Kompanije su se obvezale na 100 m2 parcele osigurati jedno radno mjesto. U roku od 12 mjeseci nakon dobivanja građevinske dozvole potrebno je da kompanije krene sa radom, odnosno da zaposli spomenuti broj ljudi'', kaže za Akta.ba Vedran Lakić, šef Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla.

Navodi da su putem dugoročnog zakupa(na 40 godina) s pravom građenja dodijelili prve tri parcele u ovoj zoni spomenutim kompanijama, pod izuzetno povoljnim uvjetima.

Dodaje da se kompletna infrastruktura financira iz proračuna Grada Tuzla. "Tako da ovu poslovnu zonu smatramo interesantnom za sve proizvodne subjekte", navodi on.

Saznajemo da ovo neće biti jedni poziv za kupovinu parcela u ovoj zoni. U idućem razdoblju je planirano još poziva na koje će se kompanije moći javiti jer poslovna zona ima ukupno 29 parcela na 15 hektara. U ovoj prvoj fazi, koju su počeli realizirati prije godinu i pol dana, obuhvaćeno je 15 parcela sa 7,5 hekatara zemljišta.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, prethodno je kazao da u ovoj zoni očekuju minimalno 100 novih radnih mjesta.

''Mi smo sa ova tri projekta došli do cifre od 2.000 radnih mjesta", naglasio je Imamović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti