Prva solarna elektrana u Zenici "SE PERO 1" dobila stalni priključak

26.05.2017. 16:17 / Izvor: Akta.ba

Firma "PERO" ZENICA d.o.o. stekla status kvalifikovani proizvođač električne energije.

Nakon uspješnog probnog rada prva solarna elektrana u Zenici je dobila stalni priključak na elektroenergetsku mrežu. Zvanično je dobivena i dozvola za proizvodnju električne energije od strane FERK-a (Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine), te je time firma "PERO" ZENICA d.o.o. stekla status kvalifikovani proizvođač električne energije.

Podsjećamo, krajem prošle godine objavili smo da firma "PERO" Zenica d.o.o. radi na veoma značajnom projektu, tj. gradi prvu solarnu elektranu u Zenici na krovu svoje poslovne zgrade na Bojinom Viru. Riječ je o proizvodnom objektu instalirane snage 119 kW. Planirana godišnja proizvodnja izgrađene fotonaponske solarne elektrane „SE PERO 1“ je 139.000 kWh, a vrijednost investicije 250.000 KM.

Ovaj projekat je iznimno važan, ne samo za firmu „PERO“ Zenica d.o.o., već i za cijelu zajednicu, jer promoviše ekologiju, energetsku učinkovitost, poslovnu izvrsnost i održivi razvoj. Osim što se radi o ekološki prihvatljivom načinu proizvodnje električne energije ovakvi projekti su i iznimno profitabilni.

"Želimo racionalno investirati u nove projekte, investirati u obnovljive izvore energije, energijsku efikasnost, dugoročno profitirati, a u isto vrijeme biti odgovorni prema našem okruženju kao i našoj planeti u cjelosti. Planiramo u svojim Centrima za gradnju i uređenje doma nuditi velike, ali i male kućne solarne sisteme, obezbijediti savjetodavnu pomoć kod projektovanja i izgradnje takvih solarnih sistema, te na taj način omogućiti da takvi projekti postanu maksimalno dostupni i jednostavno izvodivi za što veći broj kupaca i investitora", poručuju iz firme PERO.

U nastavku pogledajte snimak prve solarne elektrane u Zenici "SE PERO 1" iz zraka.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti