Kompanija PERO modernizirala poslovanje zahvaljujući projektu od 130 miliona KM

20.06.2019. 11:53 / Izvor: Akta.ba
Kompanija PERO modernizirala poslovanje zahvaljujući projektu od 130 miliona KM

Kompanija PERO se sada pozicionirala u jednu, potpuno novu ligu proizvođača koji razmilšljaju o automaticaziji procesa i o sveprisutnoj i potrebnoj digitalizaciji poslovanja.

Kompanija PERO d.o.o. iz Zenice predstavlja pravi primjer uspješnog provođenja programa EU ProLokal kojim im je omogućio realizaciju projekta vrijednog 130 milona KM.

Larisa Kadić, rukovodilac računovodstveno-finansijskih poslova i mentor u sprovedbi projekta kompanije PERO , za Akta.ba je kazala da su zahvaljujući ovom projektu ušli u svijet digitalizacije i modernizacije svih proizvodnih procesa u kompaniji, a oni su im otvorili nova tržišta.

"Zahvalni smo EU ProLokal programu koji je zajednički projekt Evropske unije i Vlade Njemačke, što su podržali naš projekat osavremenjavanja centra za rezanje, kantanje i obradu drveta. Projekat je bio vrijedan 130 hiljada KM u okviru kojeg smo kupili dvije moderne i savremene mašine. Jedna mašina je za obradu drveta a druga za odsis prašine koja se stvara prilikom obrade. Mašine su nam pružile mogućnost da inoviramo naše procese, optimiziramo našu proizvodnju i radne procese u proizvodnji", kaže Kadić, dodajući da je sve ovo dovelo do efikasnosti poslovanja i povećanju profita njihove kompanije.

Centar za obradu i rezanje se nalazi u Zenici, a kompanija ima još dva centra u Maglaju i Jajcu koji se također bave obradom.

Kadić kaže da su projektom stvorili prostor za povećanje proizvodnje koja direktno omogućuje povrat investicija u kompaniju.

"Zahvaljujući podršci EU ProLokal programa stvorili smo tri nova radna mjesta. Ono što danas nakon dvije i po godine od početka projekta možemo reći, jeste da mi na tome nismo stali,  pa sad imamo još dva nova radnika", rekla je Kadić.

Kompanija PERO se sada pozicionirala u jednu, potpuno novu ligu proizvođača koji razmišljaju o automaticaziji procesa i o sveprisutnoj i potrebnoj digitalizaciji poslovanja.

"Došli smo do saznanja, kako zapravo manuelne procese možemo da zamjenimo sa mašinama, a da ljudima ostavimo priliku da budu kreativni i inovativni u svom poslu. Za sve naše kupce i kooperante ovaj segment je jako značajan i bitan jer je ovdje riječ o jednoj industriji u kojoj krajnji kupac traži stalne inovacije u proizvodnji", govori Kadić.

Zahvaljujući novim mašinama i inovacijama zaposlenika sad imaju vrhunsku kvalitetu obrade proizvoda, koji već pariraju na stranim tržištima svojom kvalitetom.

"Kako smo sada ljude oslobodili neki standardnih i tradicionalnih manuelnih procesa, i kako ulazimo u polje digitalizacije, automatizacije i softverskih rješenja, našli smo se u poziciji da ta nova softverska rješenja nudimo i drugim kompanijama i centrima", pojašnjava ona.

Uticaj koji je imao ovaj projekat kaže da je mnogo veći od onoga što je bilo napisano i planirano u samom projektnom prijedlogu kojim su aplicirali za sredstva.

Kaže kako su u fazi pisanja projekta rješavali neke interne probleme, od nagomilanih narudžbi, pitanje skladišta, jer je riječ o velikim procesima i materijalima..

Sada su im tehnologije iz ovih mašina obezbjedile da iz nekih hladnih prostora direktno stave materijal na mašinu i obrade ga.

Druga mašina koju su nabavili je odsisna, riječ je o jednom usisivaču koji je zatvorio cijeli sistem obrade.

"Kantiranjem i rezanjem stvarala se velika prašina koja je bila jako nezdrava i štetna po zdravlje ljudi koji su tu radili. Sada je i taj problem riješen i imamo čist i zdrav okoliš i naravno radnike", kaže Kadić.

U nastavku razvoja njihovog obradnog centra u planu im je, kako Kadrić njavljuje, da sve mašine zaokruže u jedan kompletan razvojni sistem, kupovinom i investiranjem softvera koji će još više unaprijediti njihov trenutni rad.

Za ovo će im potrebna podrška zajednice koja će obučiti radnu snagu za tako visoko sofisticirane tehnologije i procese.

Kompanija PERO Zenica d.o.o., osnovana je 1996. godine, a njena osnovna djelatnost je promet građevinskim materijalima, te inžinjering u građevinarstvu, kao i proizvodnja kamenih kućnih brojeva. Pored Zenice, kompanija PERO ima svoje prodajne centre i u Jajcu, Varešu,Travniku i Maglaju.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti