Šarović: Bh. strana podržava Akcioni plan koji je Ramljak prezentirao

27.05.2017. 08:11 / Izvor: N1
Šarović: Bh. strana podržava Akcioni plan koji je Ramljak prezentirao

Merkator se vraća u maloprodajne lance u Bosni i Hercegovini, te će preuzeti sve dobavljače i zaposlenike.

Merkator se vraća u maloprodajne lance u Bosni i Hercegovini, te će preuzeti sve dobavljače i zaposlenike, i na taj način napraviti restrukturiranje svih obaveza prema dobavljačima, a istovremeno će biti osigurana i radna mjesta zaposlenika.

Ovo je zvanično postignuti dogovor kada je riječ o posljedicama afere Agrokor u BiH, a koji su pozdravili resorni ministri u BIH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović kazao je da bh. strana podržava Akcioni plan koji je Ramljak prezentirao, izrazio je želju da on uspije te je naglasio da će BiH sa svoje strane adekvatno odgovoriti.

"Od Ramljaka smo dobili informacije da će u narednih 60 dana o ovom konceptu i planu nastojati da postigne definitivan dogovor sa slovenačkim povjeriocima i povjeriocima u okviru Agrokora. To je ozbiljan koncept koji će se razvijati u dvije-tri faze. Moja procjena je da će ovo re-brandiranje podrazumijevati Mercator sa objektima koji su postojali prije preuzimanja Agrokora. To je moja procjena, jer to jučer nije bilo razjašnjeno u detaljima gospodina Ramljaka", kazao je Šarović za N1.

Koliko su firme zaštićene?

"U suštini niko nije zaštićen osim što povjerenik za Hrvatsku ima odriješene ruke i može da vuče za poteze. Slijedi kritičan period, posebno na jesen. Doći će do prodaje pokretne i nepokretne imovine i doći će do promjena okvira u gigantu kao što je Agrokor. Ja sam lično rekao da ako nemamo rješenje za dobavljače, ovaj koncept je urušiv i ne može opstati", kazao je Šarović.

Istakao je da pitanje Agrokora nije bila centralna tema sastanka.

"Pitanje Agrokora u cjelini nije bila centralna tema našeg sastanka. U našem fokusu je bio plan koji je on obećao na sastanku u Vijeću ministara prije nekih dvadesetak dana".

Na pitanje kako je moguće zaštitit bh. firme, Šarović je kazao:

"U BiH ima različitih mišljenja o tome da li treba da imamo poseban zakon o tome. Ni u Hrvatskoj nije zakon koji nosi naziv Agrokor, nego je to jedan opšti zakon".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti