EU

Britanija pod opsadom rumunskih i bugarskih radnika

16.08.2013. 10:33 / Izvor: Fena
Britanija pod opsadom rumunskih i bugarskih radnika

Broj Rumuna i Bugara koji rade u Britanije povećan je za 26 odsto u periodu od aprila do juna, saopšteno je iz britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku.

Broj Rumuna i Bugara koji rade u Britanije povećan je za 26 odsto u periodu od aprila do juna, saopšteno je iz britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku.

U tom periodu zaposleno je 141.000 radnika iz tih zemalja, što je veliko povećanje u odnosu na 112.000 u prethodna tri mjeseca i u odnosu na broj radnika iz drugih zemalja.

Pobornici oštrijih kontrola tvrde da će broj radnika iz tih zemalja porasti naredne godine, jer će prestati da važe neki propisi u vezi sa poslovima koje državljani Rumunije i Bugarske mogu da obavljaju.

Radnici Bugarske i Rumunije sada čine 0,3 odsto svih britanskih zaposlenika.

Analitičari kažu da je pitanje imigracije iz Rumunije i Bugarske kontroverzno.

Vlada nije saopštila koliko još očekuje imigranata nakon što se u potpunosti otvori tržište za ove dvije zemlje kasnije tokom godine.

Laburisti su apelovali na vladu da obrati više pažnje na mogući uticaj priliva radnika na infrastrukturu i javne usluge.

Grupa Migration Watch UK koja se zalaže za oštrije kontrole imigracije, predviđa da će broj imigranata iz Rumunije i Bugarske iznositi oko 50.000 godišnje u narednih pet godina.

Bugari i Rumuni mogu da putuju u Britaniju bez vize od 2007. godine, kada su se ove zemlje pridružile EU, ali su postojala određena ograničenja po pitanju radnih mjesta na koja mogu da konkurišu.

Ova ograničenja krajem godine se ukidaju u skladu sa propisima EU.

Diplomate iz Bugarske i Rumunije u više navrata su istakle da ne očekuju talas imigranata iz svojih zemalja.

Za to vrijeme, britanska vlada razmatra limitiran pristup socijalnim beneficijama za imigrante, zdravstvenoj zaštiti i stambenom zbrinjavanju.

"Nismo očekivali ovako veliki broj radnika iz tih zemalja sada, prije otvaranja našeg tržišta rada, što govori o tome da u tim zemljama vlada veliki interes za rad u Britaniji", rekao je predsjedavajući grupe Migration Watch UK Endru Grin.

On je dodao da to ne iznenađuje kada se zna da će oni ovdje biti plaćeni četiri do pet puta više u odnosu na ono koliko dobiju kod kuće.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU