EU

U Litvi počeo drugi krug predsjedničkih izbora

25.05.2014. 10:01 / Izvor: HRT
U Litvi počeo drugi krug predsjedničkih izbora

​Litavci su počeli glasati u drugom krugu predsjedničkih izbora u kojem će, kako se očekuje, gotovo sigurno novi mandat povjeriti predsjednici države Daliji Grybauskaite.

Litavci su počeli glasati u drugom krugu predsjedničkih izbora u kojem će, kako se očekuje, gotovo sigurno novi mandat povjeriti predsjednici države Daliji Grybauskaite.

Često zvana "baltičkom željeznom lady" zbog njezina "thatcherovskog" karaktera, 58-godišnja Grybauskaite u prvome je izbornom krugu 12. svibnja dobila 45,92 posto glasova, ali ipak nedovoljno za pobjedu. Time je daleko odmaknula ispred najboljeg protukandidata, socijaldemokrata Zigmantasa Balčytisa koji je svoju kampanju usredotočio na društvena pitanja i dobio 13,62 posto, no litavski su mediji ocijenili da je drugi krug samo "birokratski proces" i da je predsjednici pobjeda sigurna.

Nikakva anketa nije objavljena prije drugog kruga koji se u Litvi poklapa s održavanjem izbora za Europski parlament.

Birališta su otvorena od 6 sati po srednjoeuropskom vremenu, a zatvorit će se u 19 sati. Nikakve izlazne ankete ne očekuju se, a prvi djelomični rezultati trebaju biti objavljeni noću na ponedjeljak.

Grybauskaite, koja ima crni pojas u karateu i ne bira riječi, rekla je kako je i sama spremna uzeti oružje u ruke i braniti domovinu od Rusije, zemlje u kojoj je stekla doktorat iz ekonomije.

Litva je u drugoj polovici prošle godine predsjedala Europskom unijom pa je Grybauskaite bila prva koja je 1. srpnja poslije ponoći na Trgu bana Jelačića Hrvatskoj čestitala na ulasku u EU.

U Litvi pravo glasa ima 2,5 milijuna birača, a u prvome krugu odziv je bio 52 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU