EU

Slovenski parlament potvrđuje Cerara za mandatara

25.08.2014. 13:17 / Izvor: HRT
Slovenski parlament potvrđuje Cerara za mandatara

Cerar je objavio da će u budućoj vladajućoj koaliciji uz njegovu Stranku Mire Cerara (SMC) sudjelovati Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Socijalni demokrati (SD).

Slovenski parlament glasovat će na izvanrednoj sjednici o mandataru za sastav buduće vlade. Državni zbor će se na tajnom glasovanju izjasniti o prijedlogu predsjednika države Boruta Pahora da za mandatara izabere Miru Cerara, pravnika i sveučilišnog profesora koji je na izborima 13. srpnja dobio relativnu većinu od 36 mandata u novom parlamentu.

Cerar je objavio da će u budućoj vladajućoj koaliciji uz njegovu Stranku Mire Cerara (SMC) sudjelovati Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Socijalni demokrati (SD). Te stranke imaju zajedno 52 mandata u parlamentu u kojemu je ukupno 90 zastupnika. Nema sumnje da će Cerar dobiti potrebnu natpolovičnu većinu od najmanje 46 glasova. Nakon toga, on u roku od dva tjedna mora predložiti sastav vlade odnosno listu ministara.

Slovenski mediji navode da djelovanje nove Cerarove vlade ostaje enigma jer je programska platforma njegove stranke prilično apstraktna i široka, ali se slažu da će njeni prioriteti morati biti financijska stabilizacija i reforma javne uprave. Njemački konzervativni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung navodi da od Cerara koji u svoju vladu unatoč prijašnjim najavama nije uključio demokršćansku Novu Sloveniju (NSI) ne treba očekivati krupnije reforme i da će to biti vlada kontinuiteta s djelovanjem vlade dosadašnje premijerke Bratušek.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU