EU

Škotska nezavisnost vodi u Veliku depresiju?

15.09.2014. 14:20 / Izvor: SRNA
Škotska nezavisnost vodi u Veliku depresiju?

Britanska ekonomija mogla bi se naći u krizi ukoliko Škotska izglasa nezavisnost - londonska konsultantska kompanija "Cross border capital" navodi da su ulagači samo u avgustu povukli 17 milijardi funti!

Britanska ekonomija mogla bi se naći u krizi ukoliko Škotska izglasa nezavisnost - londonska konsultantska kompanija "Cross border capital" navodi da su ulagači samo u avgustu povukli 17 milijardi funti!

To je najbrža stopa povlačenja investicionog novca od vremena  bankrota firme za finansijske usluge "Leman Braders" i početka velike globalne finansijske krize 2008. godine.

"Odljev" funte traje od kraja maja, ali je u avgustu taj tempo drastično ubrzan -  navodi "Cross border capital".

Velike banke, naftne kompanije i lanci supermarketa zabrinuti su zbog moguće škotske nezavisnosti, do koje bi moglo doći u vrijeme valutne nesigurnosti Britanije.

Ekonomski analitičari i vodeće ekonomske institucije opisuju eventualno  škotsko osamostaljenje kao najveću ekonomsku krizu još od Čerčilovog doba.

To je potencijalno najveća kriza koja ide prema obalama Britanije od vremena kada je Vinston Čerčil odlučio da vrati funti zlatni standard, što je dovelo do velike depresije tridesetih godina prošlog vijeka.

"Deutsche bank" tvrdi da bi glasanje za škotsku nezavisnost bila najveća politička i ekonomska greška od vraćanja funte u zlatni standard ili neuspjeha američkih federalnih rezervi da osiguraju likvidnost američkom bankovnom sistemu.

Strani investitori dolaze u Škotsku oslanjajući se na predvidivo investiciono okruženje. Sve to važi samo za ujedinjenu Velike Britaniju - tvrde velike banke i britanski ekonomski stručnjaci.

Američka investicijska banka "JP Morgan" ocjenjuje da bi glas ZA na nezavisnost Škotske mogao da "kazni" ostatak ekonomije Ujedinjenog Kraljevstva i prisili "Bank of England" da odgodi podizanje kamatnih stopa za sljedeća tri mjeseca.

I vodeće britanske maloprodajne kompanije strahuju od eventualnog osamostaljenja Škotske.

One tvrde da bi uvođenje granice značilo samo više birokratije, što znači i veće troškove.

Zagovornici škotske nezavisnosti smatraju da su učestali finansijski pritisci iz Londona i EU doveli do pada broja onih koji se u anketama zalažu za osamostaljenje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU