EU bilježi blagi rast strateških zaliha goriva

19.10.2022. 10:31 / Izvor: Agencije
EU

Na nivou EU-a zalihe su u julu porasle za 2,5 posto u odnosu na jun, na 103,6 miliona tona, objavio je Eurostat. U odnosu na prošlogodišnji jun niže su za 3,7 posto.

Strateške zalihe nafte i derivata u Evropskoj uniji blago su porasle u julu s rekordno niskih junskih količina, pokazali su podaci evropskog statističkog ureda na koje se poziva Reuters.

Na nivou EU-a zalihe su u julu porasle za 2,5 posto u odnosu na jun, na 103,6 miliona tona, objavio je Eurostat. U odnosu na prošlogodišnji jun niže su za 3,7 posto.

Rekordno niske količine zaliha u junu odražava dvokratni plasman nafte i derivata na tržište u koordinaciji s Međunarodnom agencijom za energiju (IEA) kako bi se stabilizirale cijene koje su snažno porasle zbog ruske invazije na Ukrajinu i sankcija Rusiji i osiguralo snabdijevanje.

Luksemburg gotovo sve zalihe drži u inozemstvu

Zalihe je na tržište plasiralo 18 članica EU-a, ukupno 182,7 miliona barela, najviše u historiji IEA-e, objavio je Eurostat.

Najviše goriva na zalihama imaju Njemačka, Francuska i Španija, a slijede Italija i Poljska.

Gotovo 11 posto zaliha zemlje EU-a držale su u drugim članicama. Najveći je udio u inozemstvu držao Luksemburg, čak 87 posto. Slijede Malta s 84,4 posto i Belgija sa 49,3 posto. Samo su Češka, Mađarska, Austrija, Poljska i Slovačka držale sve zalihe na svojoj teritoriji.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU